Βαθμολογία

Κοινωνική κατοικία για τους άστεγους

Δράσεις για την αποκατάσταση των αστέγων και την κοινωνική τους επανένταξη, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με κυριότερη την θέσπιση κοινωνικής κατοικίας, όπου το δημόσιο θα μπορεί να αξιοποιήσει οποιοδήποτε ακίνητο διαθέτει προκειμένου να στεγάσει άστεγους.

Επίσης σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα προσφέρονται στους αστέγους βασικές υπηρεσίες, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κυρίως, με στόχο την επιτάγχυνση της κοινωνικής τους επανένταξης.

Σε δύο άξονες οι δράσεις

«Η κυβέρνηση προχωρά σε πρωτοβουλίες που στηρίζουν τους Έλληνες που υπέφεραν όλα αυτά τα χρόνια. Πρωτοβουλίες που βοηθούν την Ελλάδα που πληγώθηκε» είπε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί σε δύο άξονες.

Πρώτον, όπως τόνισε, το ζητούμενο είναι να εξακριβωθεί τι μπορεί να δώσει το ίδιο το κράτος στους πολίτες που υποφέρουν, αλλά με τρόπο σίγουρο, χωρίς να υπάρχει ξόδεμα χρημάτων που δεν υπάρχουν.

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη θέσπιση της κοινωνικής κατοικίας με την αξιοποίηση, άμεσα, όπως υπογράμμισε, όποιου ακινήτου υπάρχει στη δικαιοδοσία του δημοσίου και που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στεγάζει αστέγους «που σήμερα ζουν την πιο ακραία αδικία». Ο δεύτερος άξονας, σύμφωνα με το πρωθυπουργό είναι η συνεργασία και ο συντονισμός με την ιδιωτική πρωτοβουλία.

«Από μεγάλα ιδρύματα που κάνουν δωρεές, μέχρι αστικές εταιρείες και ομάδες πολιτών που αναλαμβάνουν δράση κοινωνική» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι γι' αυτό το λόγο ψηφίστηκε πρόσφατα νέα νομοθεσία που διευκολύνει τις δωρεές ιδιωτών για κοινωφελείς λόγους, χωρίς τα φορολογικά βάρη, Φ.Π.Α. κ.τ.λ., που υπήρχαν προηγουμένως.

Επιπλέον, σύμφωνα με το κ. Σαμαρά στην προσπάθεια αυτή θα συνδράμει και η τοπική αυτοδιοίκηση, που όπως επισήμανε θα μπορεί να αναδείξει τον κοινωνικό της ρόλο.

Η υλοποίηση των δράσεων

Πρώτη τέτοια πρωτοβουλία, είναι η δημιουργία ενός πρότυπου Κέντρου Άμεσης Βοήθειας Αστέγων. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι με ιδιωτική δωρεά, ανακαινίζεται το Δρακοπούλειο Κέντρο, που βρίσκεται στην πλατεία Βάθης, στην Αθήνα. Σε ενάμιση μήνα περίπου θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

Η ευθύνη λειτουργίας του ανατίθεται στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας, ενώ, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, καταλυτική είναι και η συμμετοχή του υπουργείου Υγείας που είχε άλλωστε και την πρωτοβουλία ανεύρεσης του κατάλληλου χώρου στο κέντρο της Αθήνας, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός αστέγων πολιτών.

Στο ισόγειο του Κέντρου θα λειτουργήσει ιατρική μονάδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, που θα εξετάζει τους άστεγους πριν προωθηθούν στους κοιτώνες. Στους αστέγους που φιλοξενούνται, θα παρέχεται στέγαση, σίτιση, ιατρική φροντίδα και κοινωνική μέριμνα.

Στην αρχική φάση, το Κέντρο αναμένεται να φιλοξενεί 80 άτομα για διάστημα που θα φτάνει έως τις 20 μέρες, ενώ μετά θα μεταφέρονται σε άλλους χώρους βραχυχρόνιας φιλοξενίας ή σε διαμερίσματα προστατευόμενα, με απώτερο στόχο την κοινωνική τους επανένταξη.

Πηγή: naftemporiki.gr