Βαθμολογία

Μυστήριο με τηλεφωνική κλήση

Μια κλήση έγινε από το κινητό τηλέφωνο του συγκυβερνήτη του αγνοούμενου αεροπλάνου της Malaysia Airlines μετά τη στροφή 180 μοιρών λίγο πριν χαθεί η επαφή του με τους δορυφόρους και τα ραντάρ. Αυτό αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η μαλαισιανή εφημερίδα New Straits Times.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, πηγές που δεν κατονομάζονται δήλωσαν πως το Boeing 777 πετούσε σε αρκετά χαμηλό ύψος ώστε να πιάσει τηλεφωνικό σήμα ένας πύργος τηλεπικοινωνιών στο βόρεια πολιτεία Πενάνγκ. Ερευνητές διαπίστωσαν πως η κλήση -η οποία τερματίσθηκε ξαφνικά- προερχόταν από το τηλέφωνο του 27χρονου συγκυβερνήτη της πτήσης MH370.

«Ο πύργος τηλεπικοινωνιών έπιασε την κλήση που εκείνος προσπαθούσε να κάνει. Το γιατί η κλήση διακόπηκε, είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι το αεροσκάφος απομακρυνόταν γρήγορα από τον πύργο και δεν βρισκόταν ακόμη υπό την κάλυψη του επόμενου» φέρεται να δήλωσε μια πηγή.

Άλλη πηγή ανέφερε πως το τηλέφωνο του Φαρίκ είχε αποσυνδεθεί πριν απογειωθεί το αεροπλάνο. «Αυτό», πρόσθεσε, «συμβαίνει συνήθως όταν το τηλέφωνο τίθεται εκτός λειτουργίας. Σε κάποιο σημείο πάντως, όταν το αεροπλάνο βρισκόταν στον αέρα ανάμεσα στο Ιγκάρι και το σημείο κοντά στην Πενάνγκ, η γραμμή 'επανασυνδέθηκε'». 

«Μια 'επανασύνδεση' δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι έγινε κλήση. Μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το τηλέφωνο τέθηκε και πάλι σε λειτουργία», εξήγησε η πηγή.

Πλοία και αεροπλάνα συνεχίζουν και σήμερα τις έρευνές τους για τα συντρίμμια του αεροσκάφους στο νότιο τμήμα του Ινδικου Ωκεανού, αλλά ο Αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ προειδοποίησε πως θα χρειαστεί πολύς καιρός ακόμη.

«Το να επιχειρείται να εντοπισθεί κάτι 4,5 χλμ. κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού σε απόσταση περίπου 1.000 μιλίων από τις ακτές αποτελεί ένα τεράστιο έργο και είναι πιθανό να χρειασθεί να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμη», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Το κοινό κέντρο συντονισμού των υπηρεσιών (JACC) στο Πέρθ, στο οποίο έχει ανατεθεί ο συντονισμός των επιχειρήσεων, ανακοίνωσε το πρωί ότι περιορίσθηκε ακόμη περισσότερο η ζώνη έρευνας για τον εντοπισμό των συντριμμιών του αεροσκάφους που εξαφανίσθηκε στις 8 Μαρτίου.

Τέσσερα σήματα εντοπίστηκαν από έναν αμερικανικό υποβρύχιο ανιχνευτή σημάτων τον οποίο σέρνει με χαμηλή ταχύτητα ένα σκάφος του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού, το Ocean Shield.

Πηγή: shootandgoal.com