Βαθμολογία

Περνούν από «κόσκινο» οι συντάξεις Δημοσίου

Το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει από την 1η Μαΐου και την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει, ότι στο εξής η πληρωμή των συντάξεων και βοηθημάτων του Δημοσίου θα γίνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.∆Ι.ΚΑ. Α.Ε.), µέσω των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως γίνονται και οι πληρωμές των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Έως τώρα, η πληρωμή των συνταξιούχων του Δημοσίου γίνονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά με την ένταξη του συστήματος πληρωμής στην Η.∆Ι.ΚΑ., το υπουργείο Εργασίας, καθίσταται στο εξής, ο κεντρικός φορέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης και ελέγχου και διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αναλάβει την πληρωμή των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Ιουλίου του 2013. Από τη ρύθμιση αυτή είχε εξαιρεθεί η πληρωμή των συντάξεων του δημοσίου.

Μέσω της υπηρεσίας αυτής, γίνεται το «φιλτράρισμα», και οι κρατήσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ πραγματοποιούνται κάθε μήνα διασταυρώσεις των στοιχείων των συνταξιούχων, ώστε να εντοπίζεται η παραβατικότητα.

Στην Η.∆Ι.ΚΑ., διαβιβάζονται επίσης, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων φορολογουμένων και το σύνολο των αποδοχών των συνταξιούχων εμφανίζεται στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Εργασίας, η διαχείριση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα από την Η.∆Ι.ΚΑ., είχε σαν αποτέλεσμα, την εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και τη δαπάνη της αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών ενώ έθεσε τέρμα στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων καταργώντας την πολύωρη αναμονή στα ασφαλιστικά Ταμεία για την παραλαβή των εκκαθαριστικών.

Η ένταξη των συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ενιαίο Κέντρο Πληρωμών, ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις.

Στελέχη του Υπουργείου εκτιμούν ότι στο εξής, με την πλήρη ενοποίηση του συστήματος, επιτυγχάνεται ο πλήρης εξορθολογισμός του συστήματος, καθώς «κλείνει και η τελευταία εξαίρεση» από τη λογική του «νοικοκυρέματος», που αποτελεί και τον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου.

Μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η ανάθεση στην ΗΔΙΚΑ της πληρωμής των συντάξεων και των επιδομάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου, αφορά μόνο τη διαδικασία και δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο καταβολής ή στα ποσά που καταβάλλονται.

Πηγή: thessalianews.gr