Βαθμολογία

Πόσο χρόνο αφιερώνουν οι άντρες στα οικιακά

Δεν είναι λίγες οι γυναίκες που «κατηγορούν» τους άντρες τους ότι δεν τις βοηθούν καθόλου σε ό,τι αφορά το νοικοκυριό και τις οικιακές εργασίες. Και πολλές από αυτές δεν έχουν καθόλου άδικο! Σε ποιες χώρες οι άντρες συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού πιο πολύ και σε ποιες... κάνουν τις «πάπιες»;

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι Νοτιοκορεάτες προσφέρουν τα λιγότερα στο σπίτι τους, συγκριτικά με τους υπόλοιπους άντρες ανάμεσα σε 29 ανεπτυγμένες χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.

Η έρευνα του ΟΟΣΑ βρήκε ότι οι Νοτιοκορεάτες αφιερώνουν κατά μέσο όρο 45 λεπτά την ημέρα σε «μη αμειβόμενες εργασίες», όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα και οι υπόλοιπες δουλειές του σπιτιού.

Ο χρόνος αυτός είναι λιγότερο από το ένα τρίτο του μέσου όρου, ο οποίος σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ είναι 141 λεπτά την ημέρα. Οι «γείτονες» της Νότιας Κορέας -Κίνα και Ιαπωνία- βρίσκονται και αυτές στις τελευταίες θέσεις της λίστας του ΟΟΣΑ, γράφει ο Geoffrey Cain στο Salon.

Από τα 45 αυτά λεπτά που «χαρίζουν» οι Νοτιοκορεάτες στο σπίτι τους, τα 21 είναι αφιερωμένα στις οικιακές εργασίες, τα 10 λεπτά στη φροντίδα των παιδιών και τα υπόλοιπα... ολόκληρα τέσσερα λεπτά στις υπόλοιπες δουλειές που χρειάζεται να γίνουν σε ένα σπιτικό!

Στην πρώτη θέση της λίστας βρίσκονται οι Δανοί, οι οποίοι αφιερώνουν περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα στις δουλειές του σπιτιού και τη φροντίδα των παιδιών. Ακολουθούν οι Νορβηγοί και οι Αυστραλοί.

Ο μέσος όρος που -σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ- αφιερώνουν οι γυναίκες στις οικιακές εργασίες και τη φροντίδα των παιδιών σε καθημερινή βάση είναι 273 λεπτά μη αμειβόμενης εργασίας την ημέρα!

Πηγή: shootandgoal.com