Βαθμολογία

Εντός των ημερών η έξοδος στις αγορές

Τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και στην αγκαλιά του ΔΝΤ, η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στις αγορές με την έκδοση μεσοπρόθεσμου ομολόγου. Η κίνηση, εκτός απροόπτου, εκτιμάται ότι θα γίνει την προσεχή εβδομάδα, ώστε να ενισχυθεί το θετικό κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Όπως σημειώνει Το Βήμα της Κυριακής, δεδομένου ότι στο τέλος της εβδομάδας είναι η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, εκτιμάται ότι η χώρα μας «αν βγει στις αγορές την προσεχή εβδομάδα, θα βγει στις αρχές, πριν από την άφιξη της Μέρκελ. Διαφορετικά, θα πάει για μετά το Πάσχα.» Η κυβέρνηση, πάντως, επιθυμεί η έξοδος να γίνει νωρίτερα παρά αργότερα για ένα ακόμη λόγο: για να μπορέσει να προσπεράσει, στο βαθμό που μπορεί, την υπόθεση Μπαλτάκου.

Σε άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Γιάννης Στουρνάρας, κάνει λόγο για ένα μεγάλο στοίχημα «για τη χώρα, τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και εμένα προσωπικά» που κερδήθηκε. Περιγράφοντας γιατί, κατά τη γνώμη του, η χώρα έχει αλλάξει σελίδα, ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «η διαφορά απόδοσης των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών έχει πέσει κάτω από 450 μονάδες βάσης , όταν κατά την κορύφωση της κρίσης είχε ξεπεράσει τις 3.000 μονάδες βάσης».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Realnews, δηλώνει: «Εμείς εκτιμούμε ότι, υπό προϋποθέσεις, δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό ούτε για τους μεθεπόμενους 12 μήνες. Και σε όλα αυτά δεν περιλαμβάνεται η έξοδος στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, για νέο δανεισμό μεσοπρόθεσμης διάρκειας, η οποία προετοιμάζεται. Μεθοδικά και προσεκτικά. Αφού ουσιαστικά η ελληνική οικονομία έχει ήδη μπει σε τροχιά επιστροφής σε αυτές».

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ελλάδα, μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια, θα επιστρέψει στις διεθνείς αγορές, ενδεχομένως ίσως και από τη Δευτέρα, επωφελούμενη και τη μείωση των αποδόσεων στα δεκαετή ομόλογά της, αναφέρεται σε ανταπόκριση της Έλεν Σμιθ, από την Αθήνα, που δημοσιεύθηκε στο Business Live Blog του βρετανικού Guardian.

Πηγή: thessalianews.gr