Βαθμολογία

Απομακρύνεται η απ'ευθείας πρόρκιση του πρωταθλητή!

Η τροποποίηση των κανονισμών για την ερχόμενη τριετία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, θα έχει ως αποτέλεσμα την δυσκολία του πρωταθλητή Ελλάδας από το 2015 να συμμετάσχει απευθείας στους ομίλους του Champions League. Mάλιστα στην επικείμενη συνεδρίαση της UEFA για το access list της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και εκείνου του Europa League θα πάρουν και την επίσημη έγκριση.

Ετσι να και μέχρι τώρα η Ελλάδα μπορούσε να συμμετάσχει στον θεσμό ακόμη και από την 13η θέση, σύμφωνα, με την εφημερίδα «Goal News», ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας δίνει το δικαίωμα στις ομάδες που θα κατακτήσουν το Εuropa League να συμμετάσχουν απευθείας στους ομίλους του Champions League την επόμενη σεζόν, κάτι που έχει άμεση σχέση και δημιουργεί πρόβλημα για την πρωταθλήτρια ομάδα της χώρας μας, ακόμα και αν βρίσκεται στην 13η θέση του σχετικού πίνακα.

Υπενθυμίζεται πως (αν ήταν 13η στην θέση) η Ελλάδα μπορούσε να χάσει την προνομιούχο θέση – υπό προϋποθέσεις – αν π.χ. η Μάντσεστερ Γιουνάτεντ κατακτήσει φέτος το Champions League, παρότι βρίσκεται στην έκτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Premier League.

Ωστόσο, αυτό που αναφέρει το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι πως αν η Βασιλεία καταφέρει να ξεπεράσει την Βαλένθια, με την Ελβετία να ανεβαίνει στην 12η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης, και την αλλαγή των κανονισμών σε ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα και ο νικητής του Europa League προκρίνεται απευθείας στους ομίλους του Champions League, αν ο κάτοχος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης έχει ήδη πάρει το «εισιτήριο» από το πρωτάθλημα της χώρας του.

Αυτό θα σημαίνει ότι ο πρωταθλητής Ελλάδας χρειάζεται δύο προϋποθέσεις για να βρεθεί ξανά απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης: θα πρέπει ο κάτοχος του Champions League και του Europa League να είναι ομάδες που έχουν εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως την τελευταία δεκαετία μόνο σε τέσσερις περιπτώσεις έχει γίνει οι νικητές των δύο διοργανώσεων να έχουν εξασφαλίσει την συμμετοχή τους στο Champions League από το πρωτάθλημά τους.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ