Βαθμολογία

Σενάριο για μισή σύνταξη πριν το Πάσχα

Την προκαταβολή τμήματος της σύνταξης πριν από το Πάσχα εξετάζει η διοίκηση του ΙΚΑ, χωρίς ωστόσο να έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Το θέμα θα εξεταστεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ εκτιμάται πως θα επηρεάσει τον σχεδιασμό και άλλων ασφαλιστικών φορέων.

Το σενάριο  που συζητείται προβλέπει, σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ,  την καταβολή «μισής» σύνταξης πιθανότατα τη Μεγάλη Δευτέρα ή τη Μεγάλη Τρίτη, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί κανονικά στις 29 Απριλίου. Δηλαδή, συνταξιούχος που παίρνει από το ΙΚΑ 600 ευρώ τον μήνα, θα πάρει τα 300 ευρώ δεκαπέντε μέρες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία πληρωμής και το υπόλοιπο ποσό κανονικά στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται πως στα σενάρια που εξετάστηκαν στο ΙΚΑ ήταν να γίνει προκαταβολή του συνόλου της σύνταξης, ωστόσο αυτό εκτιμάται πως είναι δύσκολο. Ετσι, τώρα αναζητείται εναλλακτική φόρμουλα, χωρίς να υπάρχει ακόμη οριστική απόφαση.

Μιλώντας στο «Εθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου χαρακτηριστικά τονίζει πως: «εξετάζουμε το ενδεχόμενο να δώσουμε ένα μέρος της σύνταξης πριν από τις εορτές του Πάσχα προκειμένου να ενισχύσουμε την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων και τη ρευστότητα στην αγορά. Ηδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου την επόμενη εβδομάδα να είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσουμε τις οριστικές μας αποφάσεις».

Τροπολογία για ΟΑΕΕ

Στο μεταξύ, με τροπολογία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση δίνεται λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (και τις εισφορές που εισπράττει και κανονικά πρέπει να αποδίδει στον ΟΑΕΔ). Συγκεκριμένα προβλέπεται πως:

Με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΕ μπορεί, συνεκτιμωμένης της οικονομικής κατάστασης του Οργανισμού, να διατίθεται μέρος των ανωτέρω εισφορών για την εξυπηρέτηση των σκοπών του Ταμείου (εφόσον οι διαθέσιμοι πόροι του Λογαριασμού επαρκούν για την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του).

Τα ποσά που έχουν μέχρι τώρα διατεθεί αποδίδονται αναδρομικά εντός 15 ετών σε ετήσιες δόσεις (ξεκινώντας από 1ης Ιανουαρίου 2015). Για τα πέντε πρώτα έτη η ετήσια δόση ανέρχεται σε 4% του συνολικού ύψους της οφειλής, ενώ για τα επόμενα δέκα έτη η ετήσια δόση ανέρχεται σε 8% του συνολικού ύψους της οφειλής.

Υπολογίζεται πως είναι σχεδόν 180 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία εισπράττονται από τον ΟΑΕΕ και θα έπρεπε να αποδίδονται στον ΟΑΕΔ για μια σειρά δράσεων (στήριξη ανέργων και κοινωνικό τουρισμό). Τμήμα αυτών των χρημάτων έχει πάει για την πληρωμή συντάξεων και τώρα ορίζεται το χρονοδιάγραμμα καταβολής στον ΟΑΕΔ.

Πηγή: thessalianews.gr