Βαθμολογία

Ελ Σαλβαδόρ: 794 δολοφονίες σε τρεις μήνες

Αύξηση της τάξης του 44% παρουσίασε ο αριθμός των δολοφονιών στο Ελ Σαλβαδόρ τους πρώτους τρεις μήνες του 2014, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, φέρνοντας και πάλι τη μικρή χώρα της Κεντρικής Αμερικής μεταξύ των κρατών με το υψηλότερο ποσοστό δολοφονιών στον κόσμο. Το 2011 το Ελ Σαλβαδόρ είχε το υψηλότερο ποσοστό φόνων στον κόσμο με 66 δολοφονίες ανά 100.000 κατοίκους.

Η αύξηση των δολοφονιών έρχεται δύο χρόνια μετά την εκεχειρία μεταξύ των δυο πιο ισχυρών συμμοριών της χώρας με μεσολάβηση της Καθολικής Εκκλησίας και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών που μείωσε δραστικά τις δολοφονίες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ιατροδικαστικό ινστιτούτο του Ελ Σαλβαδόρ, η αντιστοιχία δολοφονιών ανά 100.000 κατοίκους πήρε και πάλι δραματικά ανοδική τάση. Από τον Ιανουάριο μέχρι το τέλος του Μαρτίου του 2014 καταγράφηκαν 794 δολοφονίες, από 551 την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η δραματική αύξηση στις δολοφονίες αποδίδεται εν μέρει στην όλο και πιο σκληρή τακτική της αστυνομίας εναντίον των συμμοριών που δρουν στη χώρα εδώ και χρόνια. Η πιο επιθετική αστυνόμευση έχει συμπιέσει τις πηγές εσόδων των συμμοριών, με αποτέλεσμα αυτές να μάχονται πλέον μεταξύ τους για να αποκομίσουν ο ένας τα οικονομικά οφέλη του άλλου.

Τον περασμένο μήνα, ο αριστερός Σαλβαδόρ Σάντσες Σερέν του κυβερνώντος Φαραμπούντο Μαρτί Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (FMLN), εξελέγη ως ο επόμενος πρόεδρος της χώρας.