Βαθμολογία

Μίζες σε Έλληνες από την Ericsson;

Έλληνες αξιωματούχοι έλαβαν μίζα 116 εκατ. σουηδικές κορώνες ( 18 εκατ. δολάρια) από εμπορικό αντιπρόσωπο της Ericsson για το κλείσιμο συμφωνίας, ανέφερε πρώην υπάλληλος της σουηδικής εταιρείας την Τετάρτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρώην υπάλληλος της Ericsson, Liss-Olof Nenzell ανέφερε σε εκπομπή στο σουηδικό ραδιόφωνο πως "πολιτικοί, στρατηγοί και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι" έλαβαν τα χρήματα της Ericsson.

Η Ericsson ανέφερε σε ανακοίνωση πως είχε δώσει χρήματα σε εμπορικό αντιπρόσωπο, αλλά δεν γνωρίζει τι συνέβη μετά. "Έχουμε μηδενική ανοχή στις δωροδοκίες και τη διαφθορά. Εκείνη την εποχή χρησιμοποιούσαμε εμπορικούς αντιπρόσωπους, αλλά δεν το κάνουμε πια γιατί είναι ένα σύστημα που δεν έχει διαφάνεια" σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η παραγγελιά αφορούσε το σύστημα ραντάρ Erieye και είχε κόστος 4,9 δισ. σουηδικές κορόνες (759 εκατ. δολάρια). Ο Σουηδός εισαγγελέας Alf Johansson δήλωσε πως ερευνά το ζήτημα και έχει ζητήσει πληροφορίες από τις ελληνικές εισαγγελικές αρχές. Πρόσθεσε ωστόσο πως ενδιαφέρεται μόνο για πιθανά εγκλήματα που διαπράχθηκαν μετά την 1η Ιουλίου του 2004, καθώς πριν από την ημερομηνία αυτή έχουν παραγραφεί.

Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Καντάς, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μεταξύ 1997 και 2002, είχε παραδεχθεί πως έλαβε μίζες 16 εκατ. δολαρίων για συμφωνίες με ξένες εταιρείες και είχε αναφερθεί και στην σουηδική Ericsson στην κατάθεση του στο δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ericsson έχει κατηγορήσει τον κ. Nenzell για υπεξαίρεση και έχει υποβάλλει μήνυση εναντίον του.

Πηγή: Eφ Ημερησία