Βαθμολογία

«Παγώνει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις

Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και για αποτροπή πιθανής βλάβης της υγείας των πολιτών, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ανέστειλε προσωρινά το πλαφόν που είχε επιβάλει το υπουργείο Υγείας στους γιατρούς στις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων.

Ειχε προηγηθεί σχετική αίτηση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών που ζητούσε να «παγώσει» το πλαφόν στις συνταγογραφήσεις και να ανασταλεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Η αναστολή ισχύει μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ επί της κυρίας προσφυγής που έχει καταθέσει ο ΙΣΑ.

Ακόμη, στην απόφαση αναστολής του ΣτΕ, υπογραμμίζεται ότι παραμένει εν ισχύει η υποχρέωση των γιατρών και φαρμακοποιών να εφαρμόζουν απαρέγκλιτα τις σχετικές διατάξεις για τη συνταγογράφηση με βάσει «τη δραστική ουσία» όπως αναφέρεται στην ΕΜΠ4/17.11.2012 απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Η τελευταία αυτή απόφαση αναφέρεται «στον μηχανισμό εφαρμογής και ενημέρωσης ιατρών για τη συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας».

Το σκεπτικό της απόφασης

Στην αιτιλογία της απόφασης για αναστολή της ρύθμισης που προβλέπεται από νόμο Ν. 4046/2012 οι σύμβουλοί Επικρατείας επισημαίνουν ότι το πλαφόν στην συνταγογράφηση για «στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, που αποτελούν τον κύριο όγκο των ασφαλισμένων της χώρας (με βάση τον όγκο της συνταγογραφήσεως του προηγουμένου έτους), δύναται να πλήξει αδιακρίτως τους ιατρούς και κατά συνέπεια τους ασθενείς τους, οι οποίοι τήρησαν και τηρούν τις μνημονιακές ρυθμίσεις για τον περιορισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και ειδικότερα τις διατάξεις περί συνταγογραφήσεως με βάση τη δραστική ουσία (γενόσημα)".

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, «κατόπιν σταθμίσεως αφ' ενός του δημοσίου συμφέροντος που συνίσταται στη μείωση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία και αφ' ετέρου του δημοσίου συμφέροντος που επιβάλλει την αποτροπή πιθανολογούμενης βλάβης της υγείας των πολιτών, έκρινε ότι συντρέχει λόγος να ανασταλεί η εκτέλεση των υπουργικών αποφάσεων και της απόφασης του ΕΟΠΥΥ που καθορίζει το πλαφόν συνταγογράφησης ανά γιατρό".

Σύμφωνα με το πλαφόν που είχε ορίσει το υπουργείο Υγείας, σε μια προσπάθεια να μετριαστεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση από την πλευρά ορισμένων γιατρών, η μηνιαία δαπάνη του συνόλου των συνταγών για κάθε γιατρό δεν επιτρεπόταν να υπερβεί το 80% της μέσης μηνιαίας δαπάνης του κατά τη διάρκεια του 2013. Αν και το μέτρο φαινόταν να αποδίδει από πλευράς περιορισμού της σπατάλης, δεν έλειπαν τα προβλήματα, δεδομένου οτι πολλοί γιατροί ξεπερνούσαν το όριο, το σύστημα της συνταγογράφησης «κλείδωνε» αυτόματα και έτσι οι ασφαλισμένοι έπρεπε να αναζητήσουν άλλο γιατρό προκειμένου να γράψουν τα φάρμακά τους.

IΣΑ: Οι προσπάθειές μας είχαν αποτέλεσμα

"Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα που κερδήθηκαν, προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απευθυνθήκαμε στην Εισαγγελία Αθηνών με σχετική μηνυτήρια αναφορά μας, εκθέτοντας διεξοδικώς τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Οι προσπάθειες μας είχαν ως αποτέλεσμα την αίσια έκβαση του αγώνα μας. Με κοινούς αγώνες ο ιατρικός κόσμος θα καταφέρει να επιτύχει τον εξορθολογισμό του χώρου της υγείας, ανεξαρτήτως των αδόκιμων αποφάσεων που επιβάλλονται από το Υπουργείο Υγείας" τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Πηγή: capital.gr