Βαθμολογία

Πού ανεβαίνουν, πού πέφτουν οι βάσεις

Η ανακοίνωση του φετινού αριθμού εισακτέων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, του ενός από τους τρεις παράγοντες που επηρεάζουν κάθε χρόνο τις βάσεις εισαγωγής, επιτρέπει την εξαγωγή ορισμένων συμπερασμάτων.

Το πρώτο είναι ότι μπαίνουμε σε... δύσκολους καιρούς για φιλολογικές και θεωρητικές σπουδές γενικότερα, καθώς οι περιστάσεις απαιτούν περισσότερους εξειδικευμένους τεχνικούς και ανθρώπους που λύνουν πρακτικά προβλήματα! Καθώς οι άλλοι δύο παράγοντες κίνησης των βάσεων, δηλαδή η δυσκολία των θεμάτων που θα μπουν στις Εξετάσεις και οι προτιμήσεις που θα δηλώσουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν τόσο σημαντικά ώστε να ανατρέψουν την εικόνα σε σχέση με πέρυσι, η ανακατανομή των εισακτέων φέτος οδηγεί με ασφάλεια στο συμπέρασμα ότι «χαμένοι» θα είναι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης και από αυτούς περισσότερο όσοι στοχεύσουν στις υψηλόβαθμες νομικές σχολές, στις οποίες οι βάσεις αναμένεται να «ψηλώσουν» κι άλλο.

Αυτό καθώς οι εισακτέοι στο 1ο Επιστημονικό Πεδίο, που κατά κύριο λόγο δηλώνει η Θεωρητική Κατεύθυνση, μειώθηκαν κι άλλο εφέτος, κατά 456 θέσεις, στα πανεπιστήμια και έμειναν σταθεροί (αύξηση 15 θέσεων) στα ΤΕΙ. Δεδομένου ότι πέρυσι οι υποψήφιοι της Θεωρητικής είχαν και πάλι δυσκολευτεί με 1.430 λιγότερες θέσεις, έχουμε ένα άθροισμα διετίας 1.886 λιγότερων θέσεων στο 1ο Πεδίο. Είναι λοιπόν εύλογο ότι εκεί αναμένεται φέτος μεγαλύτερη δυσκολία εισαγωγής και άνοδος των βάσεων, ειδικά στις σχολές αιχμής του Πεδίου και στα κεντρικά πανεπιστήμια. Εφόσον μάλιστα ο αριθμός των υποψηφίων της Θεωρητικής παραμείνει, όπως εκτιμάται, στα περυσινά επίπεδα των περίπου 15.500-16.000, η εκτίμηση αυτή μπορεί να θεωρηθεί σίγουρη. Τα περισσότερα από τα περίπου 125 τμήματα, εξάλλου, στα οποία μειώθηκαν εφέτος οι εισακτέοι ανήκουν στο 1ο Πεδίο.

Στους «κερδισμένους» συγκαταλέγονται οι υποψήφιοι τόσο της Θετικής όσο και της Τεχνολογικής κατεύθυνσης, καθώς οι θέσεις που αφαιρέθηκαν από το 1ο Πεδίο κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα, ακόμα και στο 3ο των Επιστημών Υγείας, παρότι δεν αναμενόταν. Δεδομένου ότι ο γενικός αριθμός εισακτέων (μαζί με τις πρώην ειδικές κατηγορίες πολυτέκνων, τριτέκνων και κοινωνικών κριτηρίων που από φέτος θα δικαιούνται ελεύθερης μετεγγραφής αλλά θα διαγωνίζονται όπως και οι υπόλοιποι) είναι φέτος 70.305 ενώ πέρυσι ήταν 69.398, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η ανακατανομή ευνοεί όλους ανεξαιρέτως τους υποψηφίους των υπολοίπων πεδίων, βέβαια άλλους πολύ (πολυτεχνεία, φυσικοχημεία, πληροφορική, οικονομικά, επαγγέλματα που σχετίζονται με γεωπονία, κτηνοτροφία κ.λπ.) και άλλους λιγότερο (ιατρικές, νοσηλευτικές κ.λπ.). Ειδικά στο 5ο Πεδίο, που περιλαμβάνει τις οικονομικές σχολές, αναμένεται αξιοσημείωτη πτώση των βάσεων, κυρίως στα ΤΕΙ.

Η αύξηση των θέσεων εισακτέων, είναι πολύ μεγαλύτερη στα περιφερειακά τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ και για έναν επιπλέον λόγο, που έρχεται από... το παρελθόν!

Σε αυτά τα περιφερειακά τμήματα εισάγονταν παλαιότερα, και η ιστορία θα επαναληφθεί φέτος, οι υποψήφιοι από οικογένειες πολυτέκνων, τριτέκνων και δικαιούχοι μετεγγραφής λόγω κοινωνικών κριτηρίων, καθώς η εισαγωγή γινόταν με λιγότερα μόρια και κατόπιν έπαιρναν «εισιτήριο» για κάποια κεντρική σχολή. Αυτό θα συμβεί και φέτος, μετά την κατάργηση των ειδικών κατηγοριών και την επαναφορά των ελεύθερων μετεγγραφών, λόγω απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό τον προηγούμενο τρόπο εισαγωγής αυτών των κατηγοριών υποψηφίων.

Ομως δεν ανήκουν στους τυχερούς μόνο όσοι στοχεύουν σε περιφερειακά ιδρύματα. Οσοι υποψήφιοι ενδιαφέρονται για το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2ο και 4ο Πεδίο) θα έχουν εφέτος περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής, καθώς σε όλα του τα τμήματα οι εισακτέοι αυξάνονται. Το ίδιο και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, με μερικά από τα πλέον περιζήτητα τμήματα του 5ου και του 2ου Πεδίου. Αλλά και οι ενδιαφερόμενοι για το Πολυτεχνείο της Αθήνας (4ο Πεδίο) θα αντιμετωπίσουν - εκτός δραματικής αύξησης στη δυσκολία των θεμάτων των Εξετάσεων - ευνοϊκότερες προϋποθέσεις εισόδου, αφού και εκεί έχουμε καθολική, έστω μικρή, αύξηση.

Οι απόφοιτοι του 2012

Στους κερδισμένους ανήκουν και οι απόφοιτοι του 2012 καθώς δόθηκε τελικά και σε αυτούς (εκτός από τους περυσινούς αποφοίτους) η δυνατότητα να είναι υποψήφιοι εφέτος για το 10% των θέσεων χωρίς νέα εξέταση, με απλή κατάθεση του Μηχανογραφικού.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
(Νίκος Μάστορας)