Βαθμολογία

Θέμα ημερών η πώληση της Praktiker Hellas

Εν μέσω εντεινόμενων πιέσεων από τη Γερμανία, η πώληση της Praktiker Hellas, που αποτελεί μάλιστα και μία από τις πλέον υποσχόμενες θυγατρικές του πολυεθνικού κολοσσού, είναι πλέον θέμα ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πώληση της ελληνικής θυγατρικής του ομίλου, που οδηγήθηκε στην κατάρρευση σε μητρικό επίπεδο, βρίσκεται πλέον στο στάδιο των νομικών ελέγχων, με τις δύο πλευρές, πωλητή και αγοραστή να έχουν βρεί κοινό τόπο στις περισσότερες από τις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Αγοραστής, κατά τις πληροφορίες, είναι καναδικό fund με δραστηριότητα και στον τομέα των ακινήτων, το οποίο μάλιστα φέρεται να συνδέεται με τη Fairfax, η οποία με τη σειρά της, ως γνωστόν, έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον την τελευταία διετία για την ελληνική αγορά. Η τελευταία, μεταξύ άλλων, αποτελεί πλέον το μεγαλομέτοχο και της Eurobank Properties AEEAΠ, η οποία αγόρασε πρόσφατα και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων μισθωμένο στην Praktiker Hellas.

Η πώληση της ελληνικής θυγατρικής της Praktiker πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ρευστοποίησης συμμετοχών του γερμανικού ομίλου, ο οποίος πέρυσι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αίτηση πτώχευσης, δεδομένου ότι δεν κατάφερε να επιτύχει την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του, έχοντας προηγουμένως αντιμετωπίσει έντονα προβλήματα ρευστότητας.

Η πώληση της ελληνικής θυγατρικής, θεωρητικά θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ήδη από το τέλος του προηγούμενου έτους, ωστόσο οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερομένους αγοραστές ''κόλλησαν'' σε διαφορετικές αιτίες όπως π.χ. ότι υπήρξε ενδιαφέρον για συγκεκριμένα μόνο καταστήματα του ομίλου στην Ελλάδα (ως ενδιαφερόμενος στην περίπτωση αυτή ακούστηκε το όνομα του Π. Φουρλή της Leroy Merlin), κάτι ωστόσο το οποίο θα αποδυνάμωνε τα υπόλοιπα καταστήματα της εταιρείας στη χώρα μας. Αντίστοιχα, στο τίμημα φαίνεται ότι ''κόλλησε'' το deal με το γνωστό όμιλο Kingfisher, ο οποίος έχει εκδηλώσει και στο παρελθόν ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά και βρέθηκε πρίν από λίγο καιρό στο παρά πέντε της συμφωνίας με τη θυγατρική του γερμανικού ομίλου στην Ελλάδα.

Πλέον οι πιστωτές του ομίλου πιέζουν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η πώληση της Praktiker Hellas, η οποία έχει ενισχύσει τα τελευταία χρόνια το μερίδιό της στην ελληνική αγορά έστω κι αν έχει ''παγώσει'' το επενδυτικό της πλάνο στη χώρα μας. Μάλιστα, η εταιρεία, η οποία απασχολεί σήμερα 1.200 εργαζομένους στη χώρα μας, εκ των οποίων οι 530 στα καταστήματά της στην περιφέρεια, θέλει να προσλάβει μέχρι το καλοκαίρι περί τους 100 εργαζομένους για την περαιτέρω στελέχωση των 14 καταστημάτων της ανά την Ελλάδα σε θέσεις πωλητών και ταμίων. Ως προς την πορεία του ομίλου στην Ελλάδα, από τα πρώτα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2014, κατά τις πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά με ισχυρές ενδείξεις σταθεροποίησης της αγοράς.

Η Praktiker Hellas παραμένει η μόνη κερδοφόρα αλυσίδα στον κλάδο της στην Ελλάδα, και μία από τις καλύτερες σε αποδόσεις συνολικά για τον γερμανικό όμιλο. Σε επίπεδο τζίρου στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει υποστεί απώλειες λόγω της κρίσης με τα τελευταία επίσημα στοιχεία (2012) να αντιστοιχούν σε πωλήσεις ύψους 195,8 εκατ. ευρώ από 232 εκατ. ευρώ, ενώ ο όμιλος πέρασε σε κερδοφορία πρό φόρων της τάξεως των 3,27 από ζημιές ύψους 3,33 εκατ. ευρώ.

Στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά, πρίν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε η πώληση σε στρατηγικό επενδυτή από την Ελβετία (Papag A.G.) της πολωνικής Praktiker, διασφαλίζοντας τις θέσεις των 1.800 εργαζομένων. Νωρίτερα, μέσα στο Φεβρουάριο ο όμιλος πούλησε τη ρουμανική Praktiker στην τουρκική Search Chemicals, ενώ τον ίδιο δρόμο ακολούθησε η Praktiker Ουκρανίας και τα Praktiker στη Βουλγαρία με αγοραστή στην τελευταία περίπτωση την Videolux Holding AD. Εκτός από την ελληνική θυγατρική, προς πώληση είναι αυτή την στιγμή και τα Praktiker στην Ουγγαρία.

Πηγή: newmoney.gr