Βαθμολογία

Το τραπεζικό σύστημα έχει ανακάμψει

Μετά τις «τεράστιες προκλήσεις», το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει ανακάμψει, υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής.

Η ΕΤΕ «είναι έτοιμη να στηρίξει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χρηματοδοτώντας το νέο παραγωγικό και εξωστρεφές μοντέλο που εδραιώνεται στη χώρα», αναφέρει.

Το τραπεζικό σύστημα αντιμετώπισε «τεράστιες προκλήσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειάστηκε να αντιμετωπιστούν σοβαρότατα προβλήματα από την εξαετή βαθιά ύφεση», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.

«Σήμερα όμως το σύστημα έχει ανακάμψει» συνεχίζει ο Αλ.Τουρκολιάς, λέγοντας πως αυτό αποδεικνύεται από την ανάκαμψη στις καταθέσεις, τη μείωση του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών ενώ «η επιστροφή της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης θα ενισχύσει την περαιτέρω ενδυνάμωση του πιστωτικού συστήματος».

Ο Αλ.Τουρκολιάς αναφέρει ότι η τράπεζα ήδη προχωρά σε νέες χρηματοδοτήσεις με τον γενικό κανόνα "60-40", δηλαδή την υποχρεωτική συμμετοχή του επιχειρηματικού φορέα κατά 40%. Επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίηση είναι απολύτως ασφαλείς. «Η μεγάλη δύναμη της Εθνικής είναι η ικανότητα της να δημιουργεί εσωτερικό κεφάλαιο μέσω της κερδοφορίας του ομίλου» αναφέρει.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ