Βαθμολογία

Τέλος στη θεώρηση βιβλιαρίων

Κάθε πολίτης θα μπορεί, για πρώτη φορά, να έχει -από το σπίτι του και από τον προσωπικό του υπολογιστή- πλήρη και λεπτομερή εικόνα του ασφαλιστικού του ιστορικού.

Παράλληλα, καταργείται η θεώρηση των βιβλιαρίων υγείας και οι πάροχοι υγείας θα ενημερώνονται άμεσα (on line) για κάθε μεταβολή της ασφαλιστικής ικανότητας των πολιτών.

Επίσης, η διαδικασία απονομής συντάξεων, ακόμη και στις πλέον σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, απλοποιείται σημαντικά, με αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του χρόνου έκδοσης των συντάξεων. Οι παραπάνω αλλαγές θα επέλθουν με το σύστημα «ΑΤΛΑΣ» το οποίο παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Το σύστημα «Άτλας» - μέσω της δημιουργίας Ατομικών Ψηφιακών Λογαριασμών Ασφάλισης - συγκεντρώνει σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα το διαχρονικό ασφαλιστικό προφίλ για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας. Έτσι, για κάθε εργαζόμενο δημιουργείται ένα είδος ηλεκτρονικού «ασφαλιστικού» βιογραφικού, το οποίο καταγράφει το σύνολο της επαγγελματικής διαδρομής, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος εισέλθει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας έως και τη συνταξιοδότησή του.

Πρόκειται για ένα «βαρύ» ψηφιακό περιεχόμενο, με περισσότερες από 29 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, δικαιολογώντας έτσι και την ονομασία αυτής της νέας πληροφοριακής πλατφόρμας.

Ειδικότερα με το συστημα «ΑΤΛΑΣ» επέρχονται οι παρακάτω μεταβολές:

1 Δημιουργία Ψηφιακού Ατομικού Λογαριασμού Ασφάλισης. Με τη δημιουργία του ψηφιακού ατομικού λογαριασμού ασφάλισης:

-όλοι οι μισθωτοί του ΙΚΑ, οι αυτοαπασχολούμενοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ, οι ασφαλισμένοι του ΝΑΤ και οι αγρότες του ΟΓΑ, που ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/1994 και μετά θα μπορούν από τον Οκτώβριο του 2014 να βλέπουν μέσω διαδικτύου το σύνολο της ασφάλισης τους.

Οι παλαιότεροι ασφαλισμένοι θα βλέπουν κατά περίπτωση σημαντικό μέρος ή το σύνολο της ασφάλισης τους, ανάλογα με το φορέα κοινωνικής ασφάλισης στον οποίο ασφαλίζονται.

Μέχρι το τέλος του 2015 που θα ψηφιοποιηθούν και οι χειρόγραφες καταστάσεις όλοι σχεδόν οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βλέπουν το «Ασφαλιστικό Βιογραφικό» τους. Θα μπορούν έτσι έγκαιρα να εντοπίζουν πιθανά σφάλματα και άμεσα να τα διορθώνουν.

-παρέχεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής έκδοσης βεβαιώσεων χρόνου ασφάλισης εξοικονομώντας προσωπικό στα ταμεία και παραγωγικό χρόνο στους ασφαλισμένους.

-παρέχεται η δυνατότητα, με τη βοήθεια κατάλληλου εργαλείου, θεμελίωσης και προσεγγιστικού υπολογισμού της σύνταξης που δικαιούται ο κάθε ασφαλισμένος.

2. Βελτιστοποίηση της διαδικασίας απονομής συντάξεων. Με το «ΑΤΛΑΣ» γίνονται παρεμβάσεις που βελτιώνουν και επιταχύνουν τη διαδικασία απονομής συντάξεων:

-με την ψηφιοποίηση των περίπου 90 εκ. χειρόγραφων καταστάσεων ασφάλισης, η χορήγηση των συντάξεων θα είναι πλήρως τεκμηριωμένη και εξαλείφεται οριστικά η χορήγηση με βάση πλαστές ή πλασματικές βεβαιώσεις.

-μηχανογραφείται η διαδικασία απονομής σε όσα ταμεία γίνεται σήμερα χειρόγραφα. Στα υπόλοιπα ταμεία παρέχεται σύγχρονο εργαλείο πρόσβασης διαχείρισης της υφιστάμενης νομοθεσίας για την ασφάλιση και τις συντάξεις.

-τα ταμεία θα μπορούν σε πραγματικό χρόνο να αντλούν το χρόνο ασφάλισης από άλλα ταμεία στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Εξοικονομείται έτσι σημαντικό διοικητικό κόστος από τη μεταξύ των ταμείων επικοινωνία για την αναζήτηση του χρόνου ασφάλισης και μειώνεται ο χρόνος απονομής των διαδοχικών συντάξεων στα επίπεδα της απονομής των αυτοτελών συντάξεων.

3. Κατάργηση της Θεώρησης των Βιβλιαρίων. Με το «ΑΤΛΑΣ» δημιουργείται το Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Περίθαλψης το οποίο θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο από τους φορείς.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος από το β' τρίμηνο του 2014 συνεπάγεται:

-την εξοικονόμηση περίπου 1,5 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τη διακοπή εκτύπωσης και ταχυδρομικής αποστολής αυτοκόλλητων ετικετών για περίπου τρία εκ. ενεργούς ασφαλισμένους.

-την εξοικονόμηση ετησίως περίπου ενός εκατομμυρίου επισκέψεων ασφαλισμένων για τη θεώρηση των βιβλιαρίων των προστατευόμενων μελών τους. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν τα στοιχεία των εμμέσων μελών στα μεγαλύτερα ταμεία, ήταν αναγκαία η ετήσια επίσκεψη στα ταμεία για θεώρηση.

Το διοικητικό κόστος που εξοικονομείται εκτιμάται σε περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ για τα ταμεία και σε απώλεια περίπου 400.000 παραγωγικών ωρών ετησίως για τους ασφαλισμένους, την εξάλειψη της παραβατικότητας από τις πλαστές θεωρήσεις των βιβλιαρίων.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ