Βαθμολογία

Συμβιβασμός στην κυβέρνηση για το γάλα

Αίρεται το κυβερνητικό αδιέξοδο αναφορικά με το ζήτημα του γάλακτος, καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των υπουργείων Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Συνεδριάζει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου και υπουργών.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, συμφωνήθηκε, και με την έγκριση της τρόικας, ότι στην αγορά θα διατίθενται δύο κατηγορίες γάλακτος: το παστεριωμένο με την υποκατηγορία «γάλα ημέρας» και το «υψηλής θερμικής επεξεργασίας» μεγαλύτερης διάρκειας.

Στη συσκευασία του δεύτερου τύπου γάλακτος θα υπάρχει σχετική επισήμανση για την κατανάλωσή του ανάλογα με την ημερομηνία παστερίωσης.

Νωρίτερα, μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθ.Τσαυτάρης δήλωσε ότι λύνεται το πρόβλημα, ενώ ερωτηθείς σχετικά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος χαράκτηρισε κατ' αρχάς θετικό ότι φαίνεται να υπάρχει η βούληση για την αναδιαμόρφωση του κειμένου της συμφωνίας για το γάλα.

«Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω κάποιες καίριες παρατηρήσεις που δεν μπορούμε να αγνοούμε» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το γάλα ημέρας αποκτά νόημα αν έχει διάρκεια ζωής έως 5 ημέρες και μπορεί έτσι να φτάσει στα μεγάλα αστικά κέντρα. 'Αλλωστε, το γάλα που υφίσταται την πιο ήπια θερμική επεξεργασία έχει εκ των πραγμάτων διάρκεια ζωής 5 ημέρες. Για ποιο λόγο, λοιπόν, να περιοριστεί η διάρκεια ζωής του;

» Όσον αφορά στην κατάργηση του όρου 'φρέσκο', θυμίζουμε ότι υπάρχει και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Σε κάθε περίπτωση, το παστεριωμένο γάλα δεν είναι απεριόριστης διάρκειας. Στην Ελλάδα έχει οριστεί στις 5 ημέρες, με περιθώριο αύξησης μιας μέρας αρκεί να διατηρείται η 'ψυκτική αλυσίδα', καθώς το γάλα συλλέγεται από πολλά διάσπαρτα σημεία της χώρας και διακινείται μέχρι την 'ΕΒΓΑ της γειτονιάς'.

» Επιπλέον, είναι χρήσιμο να υπάρξει τέλος στην παραπλάνηση του χαρακτηρισμού 'γάλα υψηλής παστερίωσης' που δημιουργεί σε πολλούς καταναλωτές την ψευδαίσθηση υψηλότερης ποιότητας, ενώ είναι γνωστό ότι όσο υψηλότερη θερμική επεξεργασία υφίσταται το γάλα τόσο υποβαθμίζονται τα θρεπτικά του συστατικά. Το σημερινό 'γάλα υψηλής παστερίωσης' θα μπορούσε να ονομαστεί υψηλής θερμικής επεξεργασίας».

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι εντός των επομένων ωρών θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, μετά από συνεννόηση με όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

Το αγκάθι των ταξί

Στην Χαριλάου Τρικούπη αντιδρούν για την απόσυρση διατάξεων για περαιτέρω άνοιγμα στον κλάδο των ταξί, καθώς και για το γεγονός ότι το θέμα συζητήθηκε εν κρυπτώ μόνο μεταξύ των εκπροσώπων των αυτοκινητιστών και του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη. Στην συνάντηση συμφωνήθηκε να μην προωθεί κάτι που θα θίγει τον κλάδο.

Σχετικά, ο Κ.Χατζηδάκης δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ότι δεν υπήρξαν τροποποιήσεις για τα ταξί, απλώς οι αυτοκινητιστές αντέδρασαν αρχικά γιατί είχαν παρεξηγήσει τις αρχικές ρυθμίσεις. Συμπλήρωσε ακόμη ότι η συνάντηση με τους αυτοκινητιστές δεν έγινε εν κρυπτώ.

Πηγή: thessalianews.gr