Βαθμολογία

«Παράθυρο» για εκτύπωση χρήματος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων ή τραπεζικών δανείων προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης, δήλωσε την Τρίτη ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γενς Βάιντμαν.

Πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες έστειλαν το μήνυμα ότι η ΕΚΤ διαθέτει ακόμη πολλές επιλογές όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της, ωστόσο, εύλογα, η δήλωση Βάιντμαν δημιούργησε την αίσθηση πως η ΕΚΤ ανοίγει την πόρτα στην πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.

Με την ΕΚΤ να έχει σχεδόν εξαντλήσει τα παραδοσιακά μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής (μείωση επιτοκίων δανεισμού, μακροπρόθεσμα χαμηλότοκα δάνεια προς τράπεζες κ.ά.) πολλοί επενδυτές απογοητεύτηκαν που στην τελευταία τους συνεδρίαση, στις αρχές Μαρτίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης προτίμησαν να τηρήσουν στάση αναμονής. Εκτοτε, το ευρώ εξακολούθησε να ενισχύεται έναντι των περισσότερων νομισμάτων των εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης, ενώ ο πληθωρισμός παρέμεινε τον Φεβρουάριο κάτω από το 1% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Το ερώτημα στις αγορές είναι αν η ΕΚΤ μπορεί ν' ακολουθήσει τα βήματα της αμερικανικής, της αγγλικής και της ιαπωνικής κεντρικής τράπεζας και να υιοθετήσει την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή της αγοράς περιουσιακών στοιχείων είτε από τράπεζες (δάνεια) είτε από κυβερνήσεις. Το γεγονός ότι η θετική απάντηση έρχεται από τον πλέον συντηρητικό τραπεζίτη της Ευρωζώνης και συνεπή επικριτή της νομισματικής χαλάρωσης, τον κ. Βάιντμαν, προκάλεσε αίσθηση. Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων MNI, ο κ. Βάιντμαν είπε ότι η εντολή που έχει η ΕΚΤ τής επιτρέπει να προχωρήσει στην αγορά κρατικών ομολόγων ή περιουσιακών στοιχείων της υψηλότερης πιστοληπτικής αξιολόγησης από τον ιδιωτικό τομέα. «Φυσικά, τα όποια δημόσια ή ιδιωτικά περιουσιακά στοιχεία που ίσως αγοράσουμε θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα ποιοτικά πρότυπα», είπε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης. «Ωστόσο, το ερώτημα αφορά την αποτελεσματικότητα, το κόστος και τις παράπλευρες επιπτώσεις (του μέτρου)», συνέχισε ο κ. Βάιντμαν. «Προς το παρόν συζητούμε την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Η αποτελεσματικότητά τους θα πρέπει στη συνέχεια να ζυγιστεί έναντι του κόστους και των παράπλευρων επιπτώσεων», εξηγεί ο κ. Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει η ανάγκη λήψεων μέτρων, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν μεταβληθούν αρνητικά οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Η πρώτη εκτίμηση για τον πληθωρισμό του Μαρτίου θα εκδοθεί την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ είναι την ερχόμενη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, μιλώντας από το Παρίσι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επανέλαβε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη ν' αναλάβει δράση αν ο πληθωρισμός αποδειχτεί χαμηλότερος από τις προσδοκίες. «Θα πράξουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών», είπε ο κ. Ντράγκι προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ παρατηρεί με προσοχή τη διακύμανση της ισοτιμίας του ευρώ που την περασμένη εβδομάδα έφτασε μια ανάσα από το 1,40 έναντι του δολαρίου. Η ομοβροντία δηλώσεων από μέλη της ΕΚΤ συμπληρώθηκε από έναν ακόμη συντηρητικό τραπεζίτη, τον Φινλανδό Ερκι Λίικανεν. «Δεν έχουμε ακόμη εξαντλήσει το περιθώριο κινήσεων» όσον αφορά τα επιτόκια δανεισμού, δήλωσε ο κ. Λίικανεν στην εφημερίδα Wall Street Journal, εξηγώντας ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να χρεώσει τις τράπεζες που τοποθετούν τα χρήματά τους γι' ασφάλεια στην κεντρική τράπεζα. Προς το παρόν, το επιτόκιο καταθέσεων για τις τράπεζες είναι στο μηδέν. Αν το μήνυμα δεν είχε γίνει ακόμη σαφές, ο κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, Γιόζεφ Μακούχ, δήλωσε επίσης την Τρίτη ότι «αρκετοί διαμορφωτές πολιτικής (της ΕΚΤ) είναι έτοιμοι να υιοθετήσουν αντισυμβατικά μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν τη διολίσθηση σε αποπληθωριστικό περιβάλλον». Παρ' όλες τις δηλώσεις, το ευρώ μόλις και μετά βίας εξασθένησε την Τρίτη, ενώ χθες υποχωρούσε κατά 0,32% έναντι του δολαρίου, σημάδι πως οι λεκτικές παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης έχουν αρχίσει να χάνουν τη δύναμή τους.

Πηγή: Η Καθημερινή