Βαθμολογία

Με την αγωνία της αναδιάρθρωσης το σημερινό ΔΣ της ΕΠΣΛ

Στα ύψη έχει φτάσει η αγωνία των ομάδων του Νομού μας με όλα όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σχετικά με την επικείμενη αναδιάρθρωση στα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λάρισας. Σίγουρα, αρκετά σωματεία και κυρίως αυτά που βρίσκονται στις χαμηλές βαθμολογικές θέσεις σε όλες τις κατηγορίες έχουν αγωνία για να δουν τι πρόκειται να ισχύσει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Το αν θα γίνει αναδιάρθρωση ή όχι, θα εξεταστεί σήμερα το απόγευμα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΣΛ, όπου εκεί θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Παρ’ όλα αυτά, ας δούμε το τι ισχύει αυτήν την στιγμή και πως έχουν τα πράματα.

Του Γιώργου Μητσιούλη

Όσον αφορά την μεγάλη κατηγορία του Νομού μας, η προκήρυξη του πρωταθλήματος, προβλέπει τα εξής. Αναφορικά με τον προβιβασμό ο κανονισμός προβλέπει πως ο πρωταθλητής του Νομού μας, θα διεκδικήσει την άνοδο του στην Γ’ Εθνική σε αγώνες μπαράζ με τους πρωταθλητές των Νομών Μαγνησίας, Καρδίτσας και Πιερίας. Σχετικά με τις ομάδες που θα υποβιβαστούν στην Α1’ Ερασιτεχνική, μέχρι στιγμής ισχύει πως θα υποβιβάζονται οι δύο τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα αν ανέλθει ο πρωταθλητής του Νομού μας στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Από εκεί και πέρα, θα αυξηθούν αριθμητικά οι ομάδες που θα υποβιβαστούν, ανάλογα, σε περίπτωση μη ανόδου στην παραπάνω εθνική κατηγορία του πρωταθλητή, ή υποβιβασμού ομάδας ή ομάδων του Νομού από την Γ’ Εθνική κατηγορία. Με αυτά ως δεδομένα, αυτήν την στιγμή, υποβιβάζονται σίγουρα τρεις ομάδες, καθώς ο Πυργετός αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να αυξηθούν καθώς πολύ δύσκολα θα παραμείνει ο Αμπελωνιακός και από εκεί και πέρα, μένει να δούμε τι θα γίνει με τον Μαχητή Τερψιθέας που κάνει την προσπάθεια του να σώσει την κατηγορία.

Σχετικά με την Α1’ Ερασιτεχνική κατηγορία, ο κανονισμός προβλέπει πως θα ανέλθουν στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία οι τρεις πρώτες ομάδες του τελικού βαθμολογικού πίνακα. Η ομάδα που θα καταλάβει την 4η θέση της βαθμολογίας της Α1 κατηγορίας θα δώσει αγώνα κατάταξης σε ουδέτερο γήπεδο με παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας, με την 16η ομάδα του βαθμολογικού πίνακα της Α’ Ερασιτεχνικής κατηγορίας. Αν στον αγώνα αυτό νικήτρια αναδειχθεί η ομάδα της Α1’ κατηγορίας, τότε θα ανέλθει στην Α’ κατηγορία. Αν νικήτρια αναδειχθεί η ομάδα της Α’ κατηγορίας, τότε αυτή παραμένει στην ίδια κατηγορία. Να σημειωθεί ωστόσο πως ο παραπάνω αγώνας κατάταξης δεν θα διεξαχθεί, αν υποβιβαστεί ομάδα του Νομού μας από τη Γ’ Εθνική, ή δεν ανέλθει ο πρωταθλητής της Α’ κατηγορίας στην Γ΄ Εθνική. Επομένως έχοντας ως δεδομένο ότι ο Πυργετός έχει υποβιβαστεί δεν θα υπάρξουν μπαράζ. Σχετικά με τον υποβιβασμό στην Β’ ΕΠΣΛ, προβλέπεται πως πέφτουν οι τέσσερις τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Οι ομάδες αυτές θα αυξηθούν αριθμητικά, σε περίπτωση μη ανόδου στην παραπάνω εθνική κατηγορία του πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣΛ, ή υποβιβασμού ομάδας ή ομάδων του Νομού μας από την Γ’ Εθνική κατηγορία.

Το πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣΛ, φέτος διεξάγεται σε τρεις Ομίλους των δεκατεσσάρων ομάδων. Έτσι, από αυτήν την κατηγορία, προβιβάζονται στην Α1’ ΕΠΣΛ πέντε ομάδες. Οι τρεις πρωταθλήτριες των Ομίλων, καθώς επίσης και οι δύο δευτεραθλήτριες των τριών Ομίλων που θα δώσουν μεταξύ τους απλούς αγώνες μπαράζ για την κατάκτηση των άλλων δύο θέσεων ανόδου, με την 3η ομάδα της βαθμολογίας των αγώνων αυτών να είναι η πρώτη επιλαχούσα. Σχετικά με τον υποβιβασμό, πέφτουν συνολικά οχτώ ομάδες, οι δύο τελευταίες των τελικών βαθμολογικών πινάκων των τριών Ομίλων και άλλες δύο που θα προκύψουν από την ειδική βαθμολογία αγώνων μπαράζ, που θα γίνουν μεταξύ των βαθμολογικά 12ων ομάδων του κάθε Ομίλου. Φυσικά και εδώ ισχύει πως θα αυξηθούν αριθμητικά οι ομάδες που θα υποβιβαστούν, σε περίπτωση μη ανόδου στην παραπάνω εθνική κατηγορία του πρωταθλητή της Α’ ΕΠΣΛ, ή υποβιβασμού ομάδας ή ομάδων μας από την Γ’ Εθνική κατηγορία. Σε μια τέτοια περίπτωση, ενδεχομένως να υπάρξουν και αγώνες μπαράζ μεταξύ των 11ων βαθμολογικά ομάδων των τριών Ομίλων για την παραμονή τους ή όχι στην Β’ ΕΠΣΛ. Άρα κι εδώ θα πέσουν περισσότερες ομάδες, μιας και ο Πυργετός έχει υποβιβαστεί από την Γ’ Εθνική και μένει να δούμε τι θα γίνει με Αμπελωνιακό και Μαχητή.

Τέλος, στην Γ’ Ερασιτεχνική που αποτελείται κι αυτήν από τρεις Ομίλους, προβιβάζονται συνολικά 9 ομάδες, δηλαδή οι τρεις πρώτες του τελικού βαθμολογικού πίνακα. Οι 3 ομάδες που θα καταλάβουν την 4η θέση της βαθμολογίας των ομίλων τους, θα συγκροτήσουν υποόμιλο, θα δώσουν μεταξύ τους αγώνες σε ουδέτερα γήπεδα και θα συνταχθεί ειδικός βαθμολογικός πίνακας για την ενιαία βαθμολογική τους κατάταξη στη Γ’ Ερασιτεχνική κατηγορία. Σε περίπτωση ισοβαθμίας των ομάδων αυτών, προβλέπεται να γίνει δημόσια κλήρωση.

Αυτά είναι όσα ισχύουν μέχρι στιγμής στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΛ, ωστόσο όλα μπορεί να αλλάξουν αν και εφόσον σήμερα το απόγευμα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αποφασίσει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αγωνία των ομάδων, κυρίως αυτών που βρίσκονται κοντά στην ζώνη του υποβιβασμού, παραμένει στα ύψη και όλοι περιμένουν για να δουν τι θα ισχύσει σε περίπτωση αναδιάρθρωσης.