Βαθμολογία

Τρισδιάστατο σκίτσο μέσω DNA

Η δημιουργία εικόνων των υπόπτων μιας εγκληματικής ενέργειας, που θα έχουν δημιουργηθεί χρησιμοποιώντας μόνο το DNA των δραστών, θα μπορούσε να είναι το σενάριο μίας κινηματογραφικής ταινίας. Ωστόσο, ερευνητές του Pennsylvania State University κατόρθωσαν να δημιουργήσουν την τεχνολογία που μετατρέπει το σενάριο σε πραγματικότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο ερευνητής Mark Shriver και η ομάδα του ανέπτυξαν μία εφαρμογή που μπορεί να παράγει μία τρισδιάστατη αναπαράσταση ατόμων που έχουν αφήσει δείγμα DNA σε τόπο εγκλήματος και θεωρούνται ύποπτοι, χωρίς να υπάρχει μαρτυρία για την εξωτερική τους εμφάνιση.

Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε τρισδιάστατες εικόνες από περίπου 600 εθελοντές, άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι προέρχονταν από διάφορες φυλές και εθνικές ομάδες. Στη συνέχεια δημιουργήθηκαν περισσότερα από 7.000 ψηφιακά σημεία αναφοράς, βασισμένα σε χαρακτηριστικά προσώπου και στη συνέχεια έγινε καταγραφή της ακριβούς θέσης του κάθε ενός από αυτά τα σημεία. Τα «πλέγματα» που δημιουργήθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για τη μέτρηση των διαφορών των χαρακτηριστικών του προσώπου, από άτομο σε άτομο.

Εν συνεχεία, δημιουργήθηκε ένα υπολογιστικό μοντέλο που μπορούσε να εντοπίζει τον τρόπο με τον οποίο τα χαρακτηριστικά του προσώπου επηρεάζονταν από το φύλο, τα γονίδια και τη φυλή. Έτσι, η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι από τη στιγμή που επιλεγόταν το φύλο και η φυλή του ατόμου, υπήρχαν 20 γονίδια με 24 εκδοχές που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ασφαλή πρόβλεψη του σχήματος και των χαρακτηριστικών ενός  προσώπου.

Προκειμένου να βελτιωθεί το σύστημα, οι ερευνητές του Pennsylvania State University θα προχωρήσουν στη διεύρυνση της βάσης δεδομένων της εφαρμογής, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πιο ακριβών προβλέψεων. Για το λόγο αυτό θα χρησιμοποιηθούν 30.000 σημεία αναφοράς σε αντίθεση με τα 7.000 της αρχικής φάσης της έρευνας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Tech Times, τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης  εφαρμογής δεν θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από κανένα δικαστήριο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία τρισδιάστατων εικόνων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα γνωστά σκίτσα υπόπτων της αστυνομίας.

Πηγή: shootandgoal.com