Βαθμολογία

Βαριά βιομηχανία τα... κοινόχρηστα

«Χρυσοτόκος όρνιθα» η πολυκατοικία για δεκάδες επαγγέλματα και εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στους ενοίκους της. Οι 700.000 πολυκατοικίες όλης της χώρας δημιουργούν πλούτο που φθάνει το αστρονομικό ποσό των 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο, πλούτος που μπορεί να συγκριθεί με αυτόν που δημιουργεί ένας πολυεθνικός όμιλος.

Ο τομέας συντήρησης του ασανσέρ είναι ο βασικός πυλώνας για την επιβίωση περισσοτέρων από 1.200 εταιρειών. Το μηναίο κόστος κυμαίνεται από 55 έως τα 85 ευρώ για τη συντήρηση το οποίο παραμένει «παγωμένο» τα τελευταία πέντε χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι 700.000 πολυκατοικίες καταβάλλουν τον μήνα περίπου 42 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του ανελκυστήρα, δηλαδή σε ετήσια βάση πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων Γιώργος Βλασόπουλος υποστηρίζει στην «Οικονομία» ότι περισσότεροι από 400.000 ανελκυστήρες δεν έχουν καταγραφεί, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να χάνει σημαντικά έσοδα από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος. Ο κ. Βλασόπουλος έκανε λόγο για φοροαποφυγή που στερεί από τον τομέα της συντήρησης περισσότερες από 5.500 θέσεις εργασίας, με συνέπεια το ΙΚΑ να έχει απώλειες εισφορών στα επίπεδα των 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το ασανσέρ

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τον νόμο 2604/2008 η συντήρηση του ανελκυστήρα ανεξαρτήτως στάσεων και σε ξενοδοχεία έως 200 κλίνες γίνεται κάθε 45 ημέρες. Οι συντηρητές πρέπει να κάνουν συμφωνία με τους διαχειριστές των πολυκατοικιών για τους υπόλοιπους τέσσερις μήνες, διαφορετικά στην περίπτωση που παρουσιαστεί βλάβη στον ανελκυστήρα στο τετράμηνο που δεν γίνεται η συντήρηση ο τεχνικός μπορεί να ζητήσει έξτρα αμοιβή. Το ΦΠΑ της συντήρησης διαμορφώνεται στο 13% και της επισκευής στο 23%. Το ετήσιο κόστος ηλεκτροδότησης των πολυκατοικιών, σύμφωνα με υπολογισμούς, ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ ένα μεγάλο κεφάλαιο στην «βιομηχανία» των κοινοχρήστων είναι τα έξοδα για την καθαριότητα της πολυκατοικίας. Το μηνιαίο κόστος διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στα 70 ευρώ και τα μηναία έξοδα για το σύνολο των πολυκατοικιών υπολογίζεται στα 49 εκατ. ευρώ, σε δωδεκάμηνη βάση ανέρχεται σε 588 εκατ. ευρώ.

Πλήθος εταιρειών δραστηριοποιείται στον τομέα της καθαριότητας. Τα περιθώρια κέρδους κυμαίνονται από 5% έως 20% ανά πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων.

Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την αδυναμία καταβολής των κοινοχρήστων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όσο και αν φαίνεται παράδοξο, να αυξηθεί η πελατεία των εταιρειών που αναλαμβάνουν τη διαχείριση. Σύμφωνα με στέλεχος εταιρείας, το 30% των κοινοχρήστων δεν πληρώνονται με συνέπεια η είσπραξή τους να γίνεται με δικαστικές αποφάσεις που επιτρέπουν την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη, διαδικασία την οποία δύσκολα θα αναλάμβαναν οι διαχειριστές των πολυκατοικιών. Ετσι οι συγκάτοικοι μιας πολυκατοικίας προτιμούν να δώσουν το ελάχιστο κόστος (από 60 ευρώ έως 500 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των διαμερισμάτων) έτσι ώστε η εταιρεία να προχωρήσει στην είσπραξη των οφειλών.

Επειδή σημαντικό μερίδιο των προσφερόμενων υπηρεσιών γινόταν χωρίς τα νόμιμα παραστατικά, το υπουργείο Ανάπτυξης θέσπισε το πρόστιμο των 2.000 ευρώ εάν για κάθε έξοδο δεν υπάρχουν οι αποδείξεων.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ