Βαθμολογία

Η πρώτη μάχη στην Κριμαία;

Ρωσικά στρατεύματα περικύκλωσαν αεροπορική βάση των Ουκρανών στην Κριμαία και αφού εξέπνευσε το τελεσίγραφο που έδωσαν στους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδοθούν, εισέβαλαν με τεθωρακισμένα στο περιβάλλοντα χώρο.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Reuters, ακούγονται πυρά αυτόματων όπλων και συνεχείς εκκλήσεις προς τις ουκρανικές δυνάμεις που εδρέυουν στη αεροπορική βάση του Μπελμπέκ, κοντά στην Σεβαστούπολη, να αποχωρήσουν χωρίς αντίσταση. Επικαλούμενο τον διοικητή της βάσης, το διεθνές πρακτορείο ανέφερε ότι έχει τραυματιστεί τουλάχιστον ένας Ουκρανός στρατιώτης

Η βάση, στην οποία κυματίζει ακόμα η ουκρανική σημαία, είναι μία από τις λίγες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον ουκρανικό έλεγχο μετά την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία.

«Τα ρωσικά στρατεύματα στο αεροδρόμιό μας μάς έδωσαν μία ώρα για να παραδοθούμε διαφορετικά θα ξεκινήσουν έφοδο. Δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι θα είναι αυτή η έφοδος», είχε δηλώσει νωρίτερα ο διοικητής της βάσης Όλεγκ Ποντοβάλοφ.

Προηγουμένως περίπου 200 φιλορώσοι εισέβαλαν στη στρατιωτική βάση Νοβοφεντόριβκα. Το πλήθος εισέβαλε στη βάση και άρχισε να σπάει τα παράθυρα, ενώ οι Ουκρανοί στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο επιχείρησαν να αντιδράσουν με ρίψεις καπνογόνων στους εισβολείς.

Ηδη το υπουργείο Άμυνας στη Μοσχα ανακοίνωσε ότι η ρωσική σημαία υψώθηκε σε 147 στρατιωτικές μονάδες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στην Κριμαία καθώς και σε 54 από τα 67 πλοία του ουκρανικού στόλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο λιγότεροι από 2.000 εκ των τουλάχιστον 18.000 Ουκρανών στρατιωτών στην Κριμαία επιθυμούν να εγκαταλείψουν τη χερσόνησο.

Πηγή: iefimerida.gr