Βαθμολογία

Ρώσοι στρατιώτες κατέλαβαν βάση στην Κριμαία

Ο διοικητής της αεροπορικής βάσης του Μπελμπέκ στην Κριμαία δήλωσε το απόγευμα του Σαββάτου ότι οι ρωσικές δυνάμεις «θα τον μεταφέρουν σε άγνωστη τοποθεσία για συνομιλίες», ύστερα από την έφοδο που πραγματοποίησαν νωρίτερα στις εγκαταστάσεις της βάσης άνδρες με αυτόματα όπλα και θωρακισμένα οχήματα.

Στη διάρκεια της εφόδου τραυματίστηκε τουλάχιστον ένας ουκρανός στρατιώτης. Η βάση φέρεται να έχει περάσει πλήρως στον έλεγχο των Ρώσων, κατά την έφοδο των οποίων ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί.

Η βάση αυτή ήταν μία από τις τελευταίες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Κριμαία που τελούσε ακόμη υπό ουκρανικό έλεγχο, δήλωσε στο Reuters ο ουκρανός συνταγματάρχης Τζουλίι Μαμτσούρ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι θα επιστρέψει με ασφάλεια από τις συνομιλίες, απάντησε: «Αυτό μένει να αποδειχτεί. Προς το παρόν, μεταφέρουμε όλα τα όπλα μας στην αποθήκη της βάσης».

Από νωρίς το μεσημέρι, ρωσικά στρατεύματα είχαν περικυκλώσει την ουκρανική αεροπορική βάση, δίνοντας τελεσίγραφο στις δυνάμεις της Ουκρανίας να την παραδώσουν.

«Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στη βάση μας και μας έδωσαν περιθώριο μίας ώρας για να παραδοθούμε, αλλιώς θα κάνουν έφοδο. Εμείς δεν πάμε πουθενά, ας δούμε τι έφοδο θα κάνουν» τόνισε ο αναπληρωτής διοικητής της βάσης κοντά στη Σεβαστούπολη.

Την ίδια ώρα, η πρώτη ομάδα που αποτελείται από 40 διεθνείς παρατηρητές μεταβαίνει στην Ουκρανία. Όπως εξήγησε η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Τατιάνα Μπαέβα, συνολικά θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία 100 παρατηρητές που θα προέρχονται από τις χώρες-μέλη του ΟΑΣΕ.

Στόχος της αποστολής των παρατηρητών είναι να ελέγξουν και να καταγράψουν την πολιτική κατάσταση, την κατάσταση ασφαλείας και την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Ουκρανία.