Βαθμολογία

Μειώμενη ζήτηση τσιγάρων στα περίπτερα

«Καπνός» έχουν γίνει από περίπτερα του Βόλου καθημερινοί πελάτες που αγόραζαν καπνό για στριφτό τσιγάρο. Ανά 100 πελάτες που κάνουν στριφτό τσιγάρο, οι 30 έως 40 φαίνεται ότι έχουν στραφεί στον χύμα καπνό, σύμφωνα με περιπτερούχους της περιοχής, που βλέπουν τα -έστω και λιγοστά- χρήματα που κέρδιζαν μέχρι και πριν από λίγους μήνες από τη λιανική πώληση καπνού, να διοχετεύονται στη «μαύρη αγορά».

Η άνοδος των πωλήσεων χύμα καπνού κατά 25% έως 30% στην Ελλάδα, μαρτυρά το πρόβλημα που βιώνουν οι περιπτερούχοι και με τη σειρά τους οι διανομείς τσιγάρων αλλά και οι εταιρείες και κατ' επέκταση το κράτος, που χάνει σημαντικό μέρος των εσόδων του από φόρους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Β. Τόπα, οι καπνιστές έχουν πλέον στραφεί στον χύμα καπνό. «Η αύξηση της φορολόγησης στα τσιγάρα, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του καπνού και παράλληλα τη μείωση της ποσότητας ανά φακελάκι, έστρεψε τους καπνιστές στο χύμα καπνό», ανέφερε ο κ. Τόπας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή του καπνού, οι καπνιστές έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τα περίπτερα. «Οι καπνιστές που κάνουν στριφτό τσιγάρο έρχονται στα περίπτερα για να αγοράσουν χαρτάκια και φιλτράκια για στριφτό, όχι όμως καπνό. Οταν τους ρωτάμε τι γίνεται, μας απαντούν ότι αγοράζουν χύμα καπνό», επισημαίνει ο κ. Τόπας, διαμαρτυρόμενος ότι οι απανωτοί φόροι έδιωξαν τους καπνιστές από τα περίπτερα.

Μία μικρή... δημοσκόπηση των περιπτερούχων, καταδεικνύει ότι χύμα καπνό, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να βρει παντού. Η ανάγκη για φθηνό τσιγάρο, στρέφει τους ενδιαφερόμενους απευθείας στους καπνοπαραγωγούς ή ακόμη και στο διαδίκτυο απ' όπου διατίθεται χύμα καπνός ανάμεσα στα υπόλοιπα «βιολογικά προϊόντα υψηλής ποιότητας».

«Ακόμη και στις λαϊκές αγορές έχει εμφανιστεί χύμα καπνός», αναφέρει ο κ. Τόπας, επικαλούμενος μαρτυρίες πελατών του. Ξανθός ή μαύρος, ανάλογα από την περιοχή από την οποία προέρχεται, σε συσκευασίες του ενός ή μισού κιλού, με την τιμή να κυμαίνεται από 20 έως 40 ευρώ το κιλό. Αυτά φαίνεται να είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς χύμα καπνού, που τελευταίως έχει μπει στο στόχαστρο τόσο της Αστυνομίας όσο και του ΣΔΟΕ, που αναζητούν τα χνάρια της διαδρομής της μαύρης αγοράς.

Συλλήψεις για αγορά και πώληση χύμα καπνού, έχουν καταγραφτεί και σε επίπεδο Θεσσαλίας, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που ρισκάρουν να αγοράσουν χύμα καπνό, έστω και παρανομώντας προκειμένου να δουν χρήματα να μένουν στην τσέπη τους.

Πηγή: Ταχυδρόμος
(Ελένη Χάνου)