Βαθμολογία

Οι πέντε πιο εθιστικές συνήθειες

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κάθε εθισμός οφείλεται στο σύστημα ανταμοιβής του ανθρώπινου εγκεφάλου. Επηρεάζει τις περιοχές που συνδέονται με το συναίσθημα, τον πόνο και τη λήψη αποφάσεων και αποτελεί την κινητήριο δύναμη που μας παροτρύνει να αναζητήσουμε το σεξ, το νερό και το φαγητό.

Αυτό συμβαίνει με την απελευθέρωση ντοπαμίνης και φυσικών οπιοειδών όταν κάνουμε κάτι που μας αρέσει. Στην περίπτωση του εθισμού στα ναρκωτικά, αυτό το σύστημα δυσλειτουργεί, καθώς το ναρκωτικό πυροδοτεί τόσο ισχυρές αντιδράσεις που εκμηδενίζουν κάθε άλλη πιθανή απόλαυση. Αυτό όμως δε συμβαίνει μόνο με τα ναρκωτικά. Το σύστημα της ανταμοιβής στον ανθρώπινο εγκέφαλο μπορεί να «θολώσει» και από άλλες καταστροφικές συνήθειες.

1. Τζόγος

Εννέα στους δέκα ψυχολόγους συμφωνούν ότι οποιαδήποτε συμπεριφορά επηρεάζει το άτομο όπως ο εθισμός στα ναρκωτικά αποτελεί επίσης εθισμό. Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια ανήκει επίσημα στις ψυχικές διαταραχές, καθώς περιλαμβάνεται στην τελευταία έκδοση της «βίβλου» των ψυχιάτρων, το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM-5). Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η διαταραχή αυτή μοιάζει με τον εθισμό στα ναρκωτικά ως προς την προέλευσή της στον εγκέφαλο, τη φυσιολογία και την απαιτούμενη θεραπεία.

2. Φαγητό

Η ανορεξία και η βουλιμία ανήκουν στις διατροφικές διαταραχές. Ωστόσο, η διαταραχή που μοιάζει περισσότερο με εθισμό είναι η λεγόμενη αδηφαγική διαταραχή ή επεισοδιακή υπερφαγία. Τα άτομα που πάσχουν από τη διαταραχή εκδηλώνουν επεισόδια ακατάσχετης κατανάλωσης, ακόμη κι αν έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια του κορεσμού.

3. Διαδίκτυο

Πρόκειται για μια «μοντέρνα» διαταραχή που εξαπλώνεται ταχύτατα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Αναφέρεται κυρίως στον εθισμό στα διαδικτυακά παιχνίδια και έχει ως κυρίαρχα συμπτώματα την απομόνωση, την αποχή από το φαγητό, ακόμη και τις τάσεις αυτοκτονίας.

4. Σεξ

Αρκετοί αμφισβητούν την ύπαρξη της διαταραχής, όμως είναι δεδομένο ότι το σεξ διεγείρει τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου και παρέχει ένα αίσθημα έντονης ευφορίας. Οι διαταραχές υπερ-σεξουαλικότητας χαρακτηρίζονται κυρίως από την έλλειψη αυτοελέγχου, κρίσης και διαχείρισης των συναισθημάτων.

5. Ψώνια

Ο υπερκαταναλωτισμός δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των γυναικών. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ δείχνει ότι επηρεάζει εξίσου τα δύο φύλα. Η προβληματική συμπεριφορά εντοπίζεται σε άτομα που εκδηλώνουν απώλεια ελέγχου των οικονομικών τους, με επακόλουθες επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή.

Πηγή: onmed.gr