Βαθμολογία

Έξοδος από το Δημόσιο και επιστροφή μισθών

Εξοδος με συνοπτικές διαδικασίες από το Δημόσιο αλλά και απαίτηση επιστροφής των μισθών που έχουν λάβει περιμένουν όσους υπαλλήλους εντοπιστούν να έχουν διοριστεί με πλαστά δικαιολογητικά ή άλλες παράτυπες διαδικασίες.

Αμεση ανάκληση του διορισμού χωρίς να προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη πειθαρχική διαδικασία προβλέπει συγκεκριμένα για τους υπαλλήλους αυτούς χθεσινή εγκύκλιος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία δίνονται διευκρινίσεις για τη διενέργεια των ελέγχων.

Τίτλοι σπουδών, πτυχία ξένων γλωσσών αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο χρησιμοποιήθηκε για να καταλάβει κάποιος υπάλληλος μια δημόσια θέση θα βρεθούν στο στόχαστρο των ελέγχων αυτών, οι οποίοι βάσει της εγκυκλίου του κ. Μητσοτάκη θα πρέπει να ολοκληρωθούν με διαδικασίες εξπρές και συγκεκριμένα εντός μηνός.

Ο έλεγχος ανατρέχει στα στοιχεία που δήλωσαν οι υπάλληλοι κατά τον χρόνο πρόσληψης, μετάταξης ή μετατροπής των συμβάσεών τους, γεγονός που συνεπάγεται πως ακόμη και εάν στη συνέχεια απέκτησαν τα σχετικά προσόντα (π.χ. απαιτούμενους τίτλους σπουδών), δεν γλιτώνουν από τη διαδικασία ανάκλησης της τοποθέτησής τους στο Δημόσιο.

«Σε κάθε περίπτωση η υπηρεσιακή κατάσταση ενός υπαλλήλου είναι συνεχής και επομένως ο έλεγχος θα ανατρέχει στον χρόνο του αρχικού διορισμού ή πρόσληψης του υπαλλήλου και όχι, για παράδειγμα, από την ημερομηνία μετάταξης του υπαλλήλου στον φορέα» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.

Σύμφωνα μάλιστα με όσα προβλέπει ο νόμος - όπως διευκρίνιζαν στελέχη του υπουργείου - οι υπάλληλοι που παρατύπησαν θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω τα χρήματα που εισέπραξαν από το Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, όπως έγινε στην περίπτωση των δημοτικών αστυνομικών για τους οποίους ο έλεγχος έδειξε πως προσλήφθηκαν χρησιμοποιώντας ψευδή στοιχεία. Παράλληλα, και τα χρόνια υπηρεσίας τους μπορεί να μην υπολογιστούν ως ασφαλιστικός χρόνος για τη σύνταξή τους.

ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ. Από τις επιπτώσεις που επιφέρει ο νόμος στην περίπτωση παρανομιών για τον διορισμό δεν γλιτώνουν - όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται στην εγκύκλιο του υπουργού - ούτε όσοι σπεύσουν να υποβάλουν παραίτηση από την υπηρεσία τους.

«Η υποβολή της αίτησης παραίτησης και η αποδοχή της από την υπηρεσία δεν αναστέλλει την ανάκληση του διορισμού» σημειώνεται και προστίθεται πως εφόσον διαπιστωθεί κατά τον έλεγχο παράτυπη πρόσληψη, θα πρέπει να ενημερωθούν σχετικά οι αρμόδιοι φορείς για τη μισθοδοσία του υπαλλήλου αλλά και για τα συνταξιοδοτικά του θέματα.

«Κάνουμε μια προσπάθεια αποκατάστασης χρόνιων αδικιών και ενίσχυσης της αξιοπιστίας της Δημόσιας Διοίκησης» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας: «Βάζουμε τέλος σε ένα καθεστώς ανομίας, δημιουργώντας παράλληλα διαδικασίες και δομές που δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη αυτών των απαράδεκτων φαινομένων».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι έλεγχοι αφορούν όσους υπηρετούν σε όλο το φάσμα των φορέων του Δημοσίου (δημόσιες υπηρεσίες, δήμους, περιφέρειες καθώς και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου). Προτεραιότητα στους ελέγχους δίνεται στο μόνιμο προσωπικό ή σε αυτό που υπηρετεί ως αορίστου χρόνου και έπονται οι εποχικοί υπάλληλοι.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ