Βαθμολογία

Τσεκ απ με ένα βραχιόλι!

Με ένα βραχιόλι-αισθητήρα στον καρπό και ένα «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο στα χέρια των γονιών τους, 1.400 παιδιά που ζουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε αγροτικές περιοχές της χώρας θα παρακολουθούνται επί τρία χρόνια, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης σε παγκόσμιο επίπεδο μελέτης για την έκθεση του ανθρώπου στους περιβαλλοντικούς κινδύνους της σύγχρονης ζωής.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη θα είναι εθελοντές και θα φορούν μόνιμα τα βραχιόλια με τους μικροαισθητήρες, που θα καταγράφουν την έκθεσή τους σε διαφορετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες στις καθημερινές τους δραστηριότητες (σπίτι, εργασία, μετακινήσεις, ψυχαγωγία κ.λπ.) καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου.

Με τη συνδρομή της τεχνολογίας των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων (GPS, αισθητήρες κίνησης, θερμοκρασίας, υγρασίας, επιταχυνσιόμετρο, μικρόφωνο κ.ά.) θα καταγράφονται (με τη συναίνεση των ίδιων και πλήρη διασφάλιση της ιδιωτικότητας) οι διαδρομές που πραγματοποιούν, η ταχύτητα της κίνησης όταν γυμνάζονται, οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν κάθε φορά, ακόμα και τα ντεσιμπέλ του ήχου όταν επισκέπτονται κάποιον χώρο διασκέδασης. Παράλληλα, αισθητήρες θα τοποθετηθούν και στα σπίτια των οικογενειών του δείγματος, για την ανάλυση της ποιότητας του αέρα.

Συμπεράσματα

Με την ανάλυση όλων των δεδομένων, θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά η ολιστική προσέγγιση των περιβαλλοντικών κινδύνων στους οποίους εκτίθεται το άτομο καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής του, από τη στιγμή της σύλληψής του ακόμα, ως τον θάνατό του.

Η φιλόδοξη μελέτη με την ονομασία HEALS και προϋπολογισμό περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Οκτώβριο και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε 10 χώρες της ΕΕ, με συντονιστή το ΑΠΘ.

«Θα εστιάζουμε στα νεογνά, ενώ θα εξετάσουμε και την πιθανή επίδραση που έχει στο έμβρυο η έκθεση της μαμάς που το κυοφορεί σε μια σειρά από περιβαλλοντικούς παράγοντες», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δ. Σαρηγιάννης, συντονιστής του έργου για το ΑΠΘ, και προσέθεσε: «Τέτοιοι μπορεί να είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά και ουσίες που υπάρχουν σε αντικείμενα και συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως οι επιβραδυντές φλόγας που υπάρχουν σε υπολογιστές, οι πλαστικοποιητές στα μπιμπερό και στα παγούρια των ποδηλάτων, η διφαινόλη Α στο χαρτί των αποδείξεων κ.ά.».

Το πρόγραμμα θα διερευνήσει, επίσης, τα αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, και τη σύνδεσή τους με τα αιωρούμενα σωματίδια στον αέρα αλλά και τη γύρη ή τη μούχλα. Τη νευροτοξικότητα και τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και τη σύνδεσή τους με έκθεση σε φυτοφάρμακα και ιχνοστοιχεία βαρέων μετάλλων, αλλά και νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 2, καθώς και τη σύνδεσή του με τους ενδοκρινικούς διαταράκτες και την παχυσαρκία.

Στο δείγμα θα επιχειρηθεί να υπάρξει σημαντική παρουσία διδύμων παιδιών, προκειμένου να διερευνηθεί η επίπτωση που θα έχει σε καθένα απ' αυτά η ταυτόχρονη έκθεσή τους στους ίδιους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Μεγάλης έκτασης μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη, με τη χρήση και της τεχνολογίας που παρέχεται από τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα, απέδειξε πως το 24% της ημερήσιας έκθεσης των κατοίκων στους περιβαλλοντικούς κινδύνους προέρχεται από την κυκλοφορία των αυτοκινήτων, παρόλο που χρησιμοποιούν μόλις το 6% της ημέρας για τις μετακινήσεις τους.

Νεότερες μελέτες αποδεικνύουν πως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια δεν επιβαρύνουν μόνο τους πνεύμονες, αλλά ανιχνεύτηκαν και σε άλλα όργανα, όπως το ήπαρ.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ