Βαθμολογία

Σε ποιους θα δοθεί το «κοινωνικό μέρισμα»

Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σχετικά στοιχεία για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν ζητηθεί από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ (με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση), είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η βάση της συζήτησης για τον ακριβή καθορισμό των δικαιούχων, τέθηκε κατά τη συνεδρίαση, το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, της ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί και αναμένονται τα στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που συμμετέχει στην επιτροπή, ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται και η συζήτηση ξεκίνησε με εισοδηματικό όριο τις 7.000 ευρώ-10.000 ευρώ.Όπως προκύπτει από την απογευματινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, το ελάχιστο ποσό για τα φτωχά νοικοκυριά θα είναι στη περιοχή των 500 ευρώ (ενδεχομένως λίγο πιο κάτω) ενώ σε καμία περίπτωση- ακόμα και με τη κλιμάκωση λόγω παιδιών- δεν θα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια, από τα οποία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία (σ.σ. πάντως, η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες).

Σημειώνεται ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων, είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Το μοναδικό βέβαιο μέχρι σήμερα, είναι το ότι 64.065 ένστολοι με μισθό έως 1.500 ευρώ μεικτά, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, θα λάβουν εφάπαξ στις 9 Μαΐου το επίδομα αλληλεγγύης 500 ευρώ, χωρίς αυτό το επίδομα να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Αυτό αποφάσισε η ειδική επιτροπή (Χ. Σταϊκούρας, Π. Τσακλόγλου, Σ. Παπασταύρου, Β. Κεγκέρογλου, Χ. Πρωτόπαπας, Γ. Κουτρουμάνης) που συγκροτήθηκε για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, ενώ όπως διευκρίνισε μέλος αυτής της επιτροπής, το όριο των 1.500 ευρώ (ακαθάριστες αποδοχές χωρίς υπερωρίες και εξαιρέσιμα) δεν θα είναι απόλυτος «κόφτης», αφού θα υπάρξει «ανοχή» στη περίπτωση υπέρβασης του κατά 40- 50 ευρώ.

Από αυτούς, σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ, οι 26.525 είναι αστυνομικοί, 2.315 λιμενικοί, 1.480 από το Πυροσβεστικό Σώμα και 33.745 του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Το επίδομα θα δοθεί, εφάπαξ χωρίς κρατήσεις και φόρους, με βάση το μηνιαίο εισόδημα που είχαν τον Ιανουάριο του 2014 ενώ το υπουργείο υπενθυμίζει ότι σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές αυτές μειώνονται κατά 3,9% φέτος, ενώ έχουν ήδη μειωθεί κατά 1,1% πέρσι.

Πηγή: thessalianews.gr