Βαθμολογία

Προσωρινή συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση

Σε προσωρινή συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών (Single Resolution Mechanism -SRM) κατάφεραν να καταλήξουν στις Βρυξέλλες Ecofin, Ευρωβουλή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή , διασφαλίζοντας ότι η κρίσιμη για τη συστημική ευστάθεια τραπεζική ενοποίηση θα ψηφισθεί πριν από τις Ευρωεκλογές.

Ο ρόλος της Ελληνικής Προεδρίας ήταν σημαντικός, καθώς ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας συνέβαλε κατά τις 17ωρες συνεχόμενες διαπραγματεύσεις, στο να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Ο κ. Στουρνάρας, ως πρόεδρος του Ecofin, μαζί με τον προεδρεύοντα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (Intergovernmental Conference), Ολλανδό υπουργό Οικονομικών Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήλθαν σε προσωρινή συμφωνία με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης Τραπεζών. Σήμερα οι ευρωβουλευτές θα παρουσιάσουν την προσωρινή συμφωνία στις πολιτικές τους ομάδες και θα ζητήσουν την επιβεβαίωση του σχετικού κειμένου πριν γίνουν γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Βασικό αγκάθι στις διαπραγματεύσεις ήταν το χρονοδιάγραμμα κεφαλαιοποίησης και αμοιβαιοποίησης του Ταμείου Εκκαθάρισης των Τραπεζών (SRF). Το ζήτημα αυτό αποτελούσε μία από τις βασικές διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επιθυμούσαν το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη κεφαλαιακή δυναμικότητα των 55 δισ. ευρώ σε δέκα ή σε οχτώ χρόνια, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήθελε το Ταμείο να φθάσει στην πλήρη δυναμικότητά του σε τρία χρόνια.

Διαφωνία υπήρξε και για τον τρόπο λήψης αποφάσεων για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ ήθελαν την απόφαση για το κλείσιμο μίας τράπεζας της Ευρωζώνης να την παίρνει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενιαίας Αρχής Εκκαθάρισης, αλλά να έχουν λόγο τόσο το συμβούλιο της Αρχής Εκκαθάρισης, όσο και οι εθνικές Αρχές. Όμως το Ευρωκοινοβούλιο δεν ήθελε να υπάρχει καμία ανάμειξη των εθνικών αρχών και να είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο μόνος θεσμός που θα αποφαίνεται αν μία τράπεζα είναι προβληματική και πρέπει να εκκαθαρισθεί.

Ωστόσο, φαίνεται πως η προσωρινή συμφωνία ξεπέρασε αυτά τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση. Σημειώνεται πως εάν δεν υπήρχε συμφωνία μέχρι τον Απρίλιο, τότε εγκυμονούσε ο κίνδυνος καθυστέρησης αρκετών μηνών για την ενεργοποίηση του SRM και του SRF, κάτι που θα αύξανε την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ζώνης του ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ