Βαθμολογία

«Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας»

Τελειώσαμε μια δύσκολη διαπραγματέυση τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το υπουργείο Οικονομικών απ' όπου ανακοίνωσε με τον κ. Στουρνάρα την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα δοθούν περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο Έλληνες από το πρωτογενές πλεόνασμα ενώ ταυτόχρονα θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισοφορές προς ανακούφιση των επιχειρήσεων.

«Οι μακρές διαπραγματεύσεις ολοκληρώνονται με επιτυχία. Όταν άλλοι προσπαθούσαν να ματαιώσουν τα επιτεύγματα αυτή η κυβέρνηση με σοβαρότητα έκανε αυτό που ήταν η αποστολή της, να βγάλει την χώρα από την κρίση» είπε ο κ. Σαμαράς.

«Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση, το πετυχαίνουμε τώρα. Είχαμε υποσχεθεί πρωτογενές πλεόνασμα, το καταφέραμε. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπερβασης του πλεονάσματος για να ανταμειφθούν οι θυσίες του λαού. Αυτό κάνουμε τώρα» είπε.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ενα εκατομμύριο Ελλήνων με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Στους φτωχότερους, τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1500 ευρώ.

«Παίρνουμε ειδική μέριμνα για το πιο αδύναμο μέρος των συμπολιτών μας, τους άστεγους, για τους οποίους προβλέπουμε έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρω για τις υπηρεσίες που τους προσφέρονται-στέγαση, φαγητό κλπ. και μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% απο 44% σε 40%. Αυτό θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και θα οδηγήσει σε αύξηση της απασχόλησης» ανέφερε.

Επίσης θα δοθεί άλλο 1 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά θα δώσει άμεση ρευστότητα στην οικονομία. Επομένως, όπως εξήγησε, όχι μόνο δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας, «όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά δίνουμε ανακούφιση στους πολίτες».

Ενα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και πάντως νωρίτερα από τις προβλέψεις. Η συμφωνία προβλέπει ακόμα σημαντικές διαρθρωτικές αγορές αναπτυξιακού χαρακτήρα, μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια νωρίτερα στην Ελλάδα.

«Η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία, μια νέα Ελλάδα. Οι θυσίες αποδίδουν, τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά, χειροπιαστά για τον πολίτη. Η κυβέρνηση τηρεί της δεσμεύσεις της. Τα φτερά μας τα κολάει, λένε όρισμένοι, κάποιιος άλλος στους ώμους. Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε πάλι ψηλά» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρωθυπουργό για την αμέριστη συμπαράσταση σε αυτούς τους επτά πολύ μα πολύ δύσκολους μήνες. Αυτή η επιθεώρηση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα. Καταφέραμε και να βελτιώσουμε την οικονομία και να πετύχουμε αρκετά θέματα σε αυτήν την έκθεση. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπουργούς που φανήκαμε ενωμένοι και κάναμε μια δύσκολη διαπραγμάτευση όλοι μαζί. Και θέλω να ευχαριστήσω τους συνεργάτες στο υπουργείο, τον κ. Σταϊκούρα, τον κ. Μαυραγάνη, τον κ. Θεοχάρη κα την κ. Παπακωνσταντίνου και όλους τους συνεργάτες στο υπουργείο Οικονομικών».

Πηγή: newpost.gr