Βαθμολογία

Τρία τα αγκάθια με την Τρόικα

Με στόχο να κλείσει επιτέλους η συμφωνία το απόγευμα, επαναλαμβάνει από το πρωί της Τρίτης, στο υπουργείο Οικονομικών, η διαπραγμάτευση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα, απόντος του Πολ Τόμσεν που αναχωρεί από την Ελλάδα και θα αντικατασταθεί από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην Αθήνα Γουές Μακ Γκρού.

Τρία δύσκολα θέματα εμπόδισαν και την Δευτέρα τη συμφωνία: οι ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες η τρόικα επέμενε να καταργηθεί με νόμο το βέτο του υπουργού Εργασίας, οι απολύσεις στο Δημόσιο, με την τρόικα να ζητά ποσοτικό προσδιορισμό τους για το 2015 και το κοινωνικό μέρισμα, από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευτεί για το μέρισμα αυτό, αλλά η τρόικα ήθελε ουσιαστικά να μη μοιραστεί, αλλά να παραμείνει σαν μαξιλάρι για το 2014.

Παρά τις εξαντλητικές συσκέψεις της τελικής φάσης, που ξεπέρασαν τις 20 ώρες, (από τις 5 το απόγευμα της Κυριακής μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας και από το απόγευμα της Δευτέρας έως τις 2 τα ξημερώματα της Τρίτης), και παρά την αισιοδοξία υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών, ότι υπήρχαν πολλές πιθανότητες να κλείσει η συμφωνία, τα αγκάθια επέβαλαν την αναβολή της, για την Τρίτη.

Πάντως, με δεδομένες τις δυσκολίες αυτές και παρά την ήδη μεγάλη καθυστέρηση, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, στις 2.30 τα ξημερώματα της Τρίτης, εξέφραζε βεβαιότητα, ότι μέχρι το απόγευμα θα κλείσει η συμφωνία, καθώς και ο Γιάννης Στουρνάρας αναχωρεί το απόγευμα για τις Βρυξέλλες, όπου θα υπάρξουν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.

Πηγή: TA NEA