Βαθμολογία

Νέα συσκευή μειώνει τις ημικρανίες

Έγκριση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έλαβε πριν από λίγες μέρες μια συσκευή που υπόσχεται να βάλει τέλος στις ημικρανίες ή τουλάχιστον να τις μειώσει σημαντικά.

Η εν λόγω συσκευή λειτουργεί με μπαταρία, φοριέται στο κεφάλι και διαθέτει ηλεκτρόδια, τα οποία ενεργοποιούν τα νεύρα που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τα μάτια. Όταν συμβαίνει αυτό οι ασθενείς αισθάνονται ένα πολύ ελαφρύ μούδιασμα που δεν διαρκεί πολύ, ενώ η χρήση της συσκευής δεν χρειάζεται να ξεπερνά τα είκοσι λεπτά τη μέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές που την ανέπτυξαν, μπορεί να συνδυαστεί με τη χορήγηση φαρμάκων χωρίς να υπάρχουν παρενέργειες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του CNN, οι επιστήμονες δοκίμασαν τη συσκευή με τη συμμετοχή εθελοντών που υπέφεραν από ημικρανίες τουλάχιστον τέσσερις φορές τον μήνα. Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι το 38% των ασθενών δήλωσε ότι η συσκευή συνέβαλε καθοριστικά στη μείωση των ημικρανιών, οι οποίες ελαττώθηκαν κατά 50%. Ωστόσο, η συσκευή δεν μείωσε την ένταση των ημικρανιών.

Στις δοκιμές της συσκευής συμμετείχαν 67 άτομα, τα οποία φορούσαν τη συσκευή σε καθημερινή βάση, για διάστημα είκοσι λεπτών. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Neurology, όπου οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι νέες θεραπείες, όπως η νευροδιέγερση, είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των ημικρανιών.

Η συσκευή κατασκευάστηκε από ερευνητές στο Βέλγιο, ενώ είναι ήδη διαθέσιμη για ασθενείς στον Καναδά, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας "Ναυτεμπορική".