Βαθμολογία

Στον τελικό γύρο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους της τρόικας ξεκινά την Κυριακή για την τρέχουσα αξιολόγηση, με την κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία έως το βράδυ -έστω και με αστερίσκους- ή τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήμα.

Τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα πρέπει ενδεχομένως να φύγει για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς υπάρχει πιθανότατα συμφωνίας για την τραπεζική ενοποίηση. Οι εκπρόσωποι της τρόικας, επίσης, πιθανότατα θα φύγουν τη Δευτέρα και μπορεί να επιστρέψουν ή να υπάρξει επικοινωνία με e-mail.

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οριστικοποιήθηκε στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα η διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος. Η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μονομερή κίνηση μετά την επικύρωση του πλεονάσματος από τη Eurostat τον Απρίλιο, διανέμοντας με τη μορφή εφάπαξ περίπου 400 εκατ. ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους.

Το σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, ωστόσο το θέμα είναι πολύπλοκο γιατί εμπλέκεται και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ένα από τα θέματα που συζητείται με την τρόικα είναι εάν το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διάταξη που θα καθορίζει συγκεκριμένο όριο συμμετοχής στις ΑΜΚ ως ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου.

Ανοιχτά, μεταξύ άλλων, έμειναν τα θέματα των απολύσεων στο δημόσιο και της στήριξης της βιομηχανίας, ενώ πρόοδος, αλλά όχι συμφωνία, σημειώθηκε στα εργασιακά, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αρμόδιων υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά στην υιοθέτηση των προτάσεων της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η τρόικα εμμένει στην εφαρμογή του 100% της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι είναι επιθυμία της να εφαρμοστούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, αλλά όχι όλα όπως ακριβώς τα περιγράφει ο ΟΟΣΑ.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ