Βαθμολογία

Οι ασθενείς γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ γύρισαν την πλάτη στο ΕΣΥ, κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης απεργίας των γιατρών του Οργανισμού. Προτίμησαν να αναζητήσουν συμβεβλημένο ελεύθερο επαγγελματία γιατρό ή ακόμη και να πληρώσουν επίσκεψη από την τσέπη τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Διέξοδο φαίνεται πως έδωσε και ο διπλασιασμός του μηνιαίου «πλαφόν» επισκέψεων από 200 σε 400 ευρώ των συμβεβλημένων γιατρών, τον οποίο αποφάσισαν το υπουργείο Υγείας και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.

Στη διάρκεια της απεργίας των γιατρών των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις 25 Νοεμβρίου 2013 έως και το κλείσιμο των μονάδων (πριν από έναν μήνα), δεν υπήρξε καμία αξιόλογη αύξηση στην κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία.

Οπως προκύπτει από τη βάση στατιστικών στοιχείων του υπουργείου Υγείας (ESYnet), η κίνηση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ) των δημόσιων νοσοκομείων ήταν το επίμαχο διάστημα από σταθερή έως σημαντικά μειωμένη.

Συγκεκριμένα, από τον Νοέμβριο έως και τον Ιανουάριο επικράτησε η εξής εικόνα: Μείωση 2,74% στην κίνηση των επειγόντων τον Νοέμβριο, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Νέα μείωση 3,15% καταγράφηκε τον Δεκέμβριο, ενώ τον περασμένο Ιανουάριο υπήρξε μια μικρή αύξηση 1,79%.

Παρόμοια ήταν η κατάσταση στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, όπου τον Νοέμβριο μειώθηκε η κίνηση κατά 2,14%. Τον Δεκέμβριο αυξήθηκε 5,85%, ενώ τον Ιανουάριο παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με τα αντίστοιχα του 2012 (αύξηση 0,16%).

Αξιόλογες μειώσεις έχουν καταγραφεί στην κίνηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών σε Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), όπου υπάρχουν μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Αττική (1η ΥΠΕ) η κίνηση των ασθενών μειώθηκε κατά 5,88% τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ η απεργία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ και η κόντρα με το υπουργείο Υγείας βρίσκονταν στο αποκορύφωμά τους.

Σημαντική μείωση 9,77% υπήρξε τον ίδιο μήνα στα νοσοκομεία της Μακεδονίας - Θράκης (4η ΥΠΕ). Διψήφια ποσοστά μείωσης εμφανίστηκαν στα νοσοκομεία δύο περιφερειών: της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας (-13,37%) και της 7ης ΥΠΕ Κρήτης (-13,19%).

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι με την απεργία των γιατρών οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ «εκπαιδεύτηκαν» στην αναζήτηση γιατρών εκτός των δομών του Οργανισμού. Πριν από την απεργία η κίνηση των πολυϊατρείων ήταν αξιοσημείωτη, καθώς το 19% των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων αναζητούσαν δωρεάν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Τα πολυϊατρεία εντάσσονται πλέον στο ΕΣΥ. Προγραμματίζεται να λειτουργήσουν στις 20 Μαρτίου και θα είναι προσβάσιμα απ' όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα εάν είναι ασφαλισμένοι ή όχι.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ