Βαθμολογία

«50 χρόνια Τρόικα» στην Ελλάδα

Ως τον πιο μισητό θεσμό στην Ευρώπη σήμερα, παρουσιάζει την τρόικα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, σε σημερινό της άρθρο. Υπό τον τίτλο «50 χρόνια τρόικα», η εφημερίδα επισημαίνει ότι «η τρόικα εποπτεύει τα πακέτα βοήθειας στις χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση και ελέγχει την εφαρμογή των ριζικών μεταρρυθμίσεων, που είναι προϋπόθεση για την οικονομική στήριξη.

Τον Δεκέμβριο η Ιρλανδία κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα. Χρειάστηκε όμως το δεκανίκι της επιμήκυνσης αποπληρωμής των πιστώσεων σε περισσότερα από 20 χρόνια και την δεκαετή αναστολή καταβολής των τόκων».

Όπως σημειώνει, παρόμοιες είναι οι ρυθμίσεις που προβλέπονται για την Πορτογαλία, ωστόσο στην περίπτωση της Ελλάδας η επιμήκυνση θα ξεπεράσει τα 30 χρόνια. Μάλιστα, η εφημερίδα αναφέρει πως στο τραπέζι βρίσκεται ακόμα και το ενδεχόμενο μιας επιμήκυνσης, που θα αγγίζει τα 50 χρόνια.

«Για να διασφαλιστεί ωστόσο η βιωσιμότητα του χρέους, Ελλάδα και Πορτογαλία θα πρέπει να αυξήσουν τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης. Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να δοθεί μια νέα προοπτική ιδίως στους νέους, έτσι ώστε να μην θεωρούν ότι για τα επόμενα 30 χρόνια ο μόνος στόχος θα είναι η αποπληρωμή πιστώσεων και τόκων», σημειώνεται στο άρθρο.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ