Βαθμολογία

Στον Ινδικό επεκτάθηκαν οι έρευνες για το Boeing

Διευρύνεται κι άλλο η ζώνη των ερευνών για το αεροσκάφος της Malaysia Airlines, που φτάνουν πλέον μέχρι τον Ινδικό Ωκεανό, μετά τις πληροφορίες πως το Boeing συνέχισε να πετάει για πολλές ώρες μετά την εξαφάνισή του από τις οθόνες των ραντάρ, πριν από έξι ημέρες.

Απ' ό,τι καταλαβαίνω, βάσει νέων πληροφοριών, όχι απαραιτήτως αδιαμφισβήτητων, αλλά νέων, η ζώνη των ερευνών διευρύνθηκε στον Ινδικό Ωκεανό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η κυβέρνηση της Ινδίας ανακοίνωσε πως έστειλε τρία πλοία και τρία αεροσκάφη για να βοηθήσουν στις έρευνες. Τα ινδικά μέσα αναπτύσσονται στη Θάλασσα του Ανταμάν στον Ινδικό Ωκεανό.

Αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υποστηρίζουν πως το Boeing 777 συνέχισε να μεταδίδει ένα αυτόματο σήμα επί ώρες αφότου εξαφανίσθηκε από τα ραντάρ. Τα συστήματα μετάδοσης προσπαθούσαν κατά τακτά διαστήματα να συνδεθούν με έναν ή περισσότερους αναμεταδότες δορυφόρους, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε ένα πλοίο και ένα αεροπλάνο στη ζώνη αυτή, είπε αξιωματούχος του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

«Το USS Kidd διαπλέει τα στενά της Μαλάκας καθ' οδόν για τον Ινδικό Ωκεανό», δήλωσε την Πέμπτη ο αξιωματούχος αυτός, αναφερόμενος στο ένα από τα δύο αμερικανικά αντιτορπιλλικά που συμμετέχουν στις έρευνες, μαζί με το USS Pinckney. Τα δύο πλοία είχαν μέχρι τώρα αναπτυχθεί στον κόλπο της Ταϊλάνδης.

Με την επέκταση των ερευνών στον Ινδικό Ωκεανό, τον τρίτο μεγαλύτερο του κόσμου με μέσο βάθος σχεδόν 3.900 μέτρα, η ζώνη που πρέπει να ερευνηθεί είναι τεράστια.

Είναι σαν περνάμε «από μια σκακιέρα σε ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο», δήλωσε στο CNN ο διοικητής Ουίλιαμ Μαρκς του 7ου Στόλου των ΗΠΑ. Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει να επιχειρεί υπό το συντονισμό της Μαλαισίας, πρόσθεσε ο στρατιωτικός.

Εν τω μεταξύ, κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν σήμερα πως επιστήμονες εντόπισαν ένα «γεγονός στο θαλάσσιο βυθό» που μπορεί να συνδέεται με πρόσκρουση του αγνούμενου αεροπλάνου.Το γεγονός καταγράφηκε στις 2:55 π.μ. του Σαββάτου στα ύδατα ανάμεσα στη Μαλαισία και το Βιετάμ, ανέφεραν σεισμολόγοι και φυσικοί στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Αυτό σημαίνει πως η καταγραφή έγινε μιάμιση ώρα μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου από το ραντάρ. Η περιοχή βρίσκεται 116 χλμ. βορειοανατολικά από την τελευταία επιβεβαιωμένη θέση του αεροπλάνου, δήλωσαν οι επιστήμονες.

«Δεν θυμάμαι άλλη υπόθεση αυτού του τύπου, στην οποία να διαθέταμε τόσο λίγες ενδείξεις για το τι συνέβη», είπε ο Ραβικουμάρ Μανταβαράμ, ειδικός στην αεροδιαστημική του γραφείου συμβούλων Frost & Sullivan Asia Pacific.