Βαθμολογία

«Κερνάνε Ελλάδα» με Θεσσαλικά προϊόντα

Στο ΤΕΙ Θεσσαλίας, την Παρασκευή 14 Μαρτίου μέχρι και την Κυριακή 16 Μαρτίου, «Κερνάνε Ελλάδα», με προϊόντα του πλούτου που δίνει η Θεσσαλική γη και από τα χέρια των ανθρώπων της που μόχθησαν να τα παράγουν, αλλά κι αυτών που στόχευσαν να τα αναδείξουν.

Ειδικότερα, στο χώρο του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ξεκινά το τριήμερο φεστιβάλ τροφίμων με τίτλο «Κερνάμε Ελλάδα», μία κοινωνική εκδήλωση με ιδιαίτερα σημαντικό στίγμα, που διοργανώνεται για πρώτη φορά, από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδιασμού σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας.Για το εγχείρημα που ουσιαστικά ενώνει την κοινωνία των ανθρώπων της τοπικής παραγωγής, με την εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ, έδωσαν συνέντευξη τύπου, σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Τμήματος Τουριστικών Επαγγελμάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ κ. Ευστάθιος Βελισσαρίου, ο καθηγητής του Εργαστηρίου Μηχανικής Τροφίμων και Βιοσυστημάτων κ. Κώστας Πετρωτός, η πρόεδρος του Γυναικείου Συνεταιρισμού Γόννων «Αντιγονίδες» κ. Μαγδαληνή Τσούρβα και το μέλος αυτού κ. Μητρούση, καθώς και ο Σεφ κ. Παν. Κοκάλας.

Αναφερόμενοι στο φεστιβάλ επισήμαναν ότι, «Την εκδήλωση στηρίζουν εκατό τουλάχιστον τοπικές επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που αξιοποιούν τους καρπούς της Θεσσαλικής γης και παράγουν προϊόντα πρωτίστως με Θεσσαλική ταυτότητα, τα οποία θα εκτίθενται στο χώρο των περιπτέρων της έκθεσης και θα είναι διαθέσιμα και για δοκιμή ή και για αγορά.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, πρόκειται να πραγματοποιηθούν ομιλίες και παρουσιάσεις με διάφορες θεματικές ενότητες όπως σχετικά με την καλλιέργεια και την μεταποίηση του ροδιού, τις καλλιέργειες και την μεταποίηση των υπερτροφών (superfoods) και για άλλες πρωτοπόρες παραγωγές που μπορεί μαζί με τα παραδοσιακά προϊόντα της Θεσσαλίας να συνδιαμορφώσουν το παραγωγικό μέλλον της Θεσσαλίας.Παράλληλα, εξειδικευμένοι σεφ μαγειρικής, πλαισιωμένοι από τα παιδιά των Τμημάτων μαγειρικής , αρτοποιείας και Ζαχαροπλαστικής του 2ου Δημόσιου ΙΕΚ της Λάρισας αλλά και ιδιωτικών σχολών μαγειρικής (ΙΕΚ Ξυνή) πρόκειται να παράγουν συνταγές με φαντασία και φινέτσα και γαστρονομικές απολαύσεις υψηλού επιπέδου χρησιμοποιώντας Θεσσαλικά προϊόντα των εκθετών, που θα δοκιμαστούν από το κοινό που πρόκειται να επισκεφθεί το φεστιβάλ».Το φεστιβάλ θα διαρκέσει από σήμερα έως και την Κυριακή 16 Μαρτίου και θα λειτουργεί τις ώρες από τις 10:00 έως και τις 22:00 το βράδυ.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, απεύθυναν ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό της Λάρισας και της Θεσσαλίας να επισκεφθεί του χώρους της εκδήλωσης και να συμμετέχει ενεργά στο φεστιβάλ και εμπεριέχει ένα εξαιρετικό συμβολισμό αφού ο χώρος της οργάνωσής του είναι το ΤΕΙ Θεσσαλίας, που έχει προτάξει στους άξονες λειτουργίας του την εξωστρέφεια και την άμεση σύνδεση του με τους παραγωγικούς φορείς , την καινοτομία και την ανάπτυξη του Θεσσαλικού χώρου για τον οποίο αιχμή αποτελεί ο αγροδιατροφικός Τομέας.Όπως τονίστηκε επίσης, «Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά στον παιδότοπο του φεστιβάλ και να παρακολουθήσουν παιδικά εργαστήρια όπως το Εργαστήριο Κεραμικής, το Εργαστήριο Μαγειρικής αλλά και να πάρουν μαζί τους αναμνηστικά που θα φτιάξουν μόνοι τους με τη βοήθεια των παιδαγωγών του Φεστιβάλ.

Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθουν την Παρασκευή στις  19:00 στην αίθουσα τελετών του ΤΕΙ ΘεσσαλίαςΤο πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων- ομιλιών, που θα διεξαχθούν το Σάββατο έχει ως εξής.-12μ. Καλλιέργεια - Εμπορική διαχείρηση Ιπποφαούς Θεσσαλίας 1)Ευεργετικές ιδιότητες Ιπποφαούς Ομιλητής :Γιώργος Κουμερκερίδης-Βιοιατρικός Μηχανικός PhD Ιατρική Πανεπ.Θεσ/κης2) Καλλιέργεια Ιπποφαούς-Τεχνικά χαρακτηριστικά Ομιλητής :Κωνστανίνος Κόκκινος-Γεωπόνος ,Υπεύθυνος γεωπονικού τμήματος3)Ερευνητικοί μέθοδοι & προοπτικές στην καλλιέργεια στην Ελλάδα Ομιλητής :Ηρακλής Χαλκίδης-Γεωπόνος MSc,PHd λέκτορας Π.Θ. υπεύθυνος έρευνας4)Εμπορική προσέγγιση Ομιλητής :Νικόλαος Δούκας-Φυσικός MBA,γενικός διευθυντής for agrosales-13.30 μ.μ.: Δίκτυο Τροφίμων και Ποτών Νομού ΚαρδίτσαςΗ καλλιέργεια γκότζι μπέρρυ (GOTZI BERRY) στην Ελλάδα 14:30 – 15:30 Ομιλητής :Πέτρος Μισύρας-Δρ. MSc Γεωπόνος-16:00: Ενημέρωση Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ.Ομιλητής :Ρούτσας Αντώνης Πρόεδρος κεντρικού διοικητικού συμβουλίου Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ-16:30 Ενημέρωση Ε.Ε.Τ.Ε.Μ Ομιλητής :Βαρταλάς Γιώργος Πρόεδρος νομαρχιακής διοικούσας επιτροπής συμβουλίου Ε.Ε.Τ.Ε.Μ. Λάρισας-17.00-18.00: Η Διαθρεπτική αξία του δίκοκκου σίτου (Triticum dicoccum) . Ομιλητής :Αθανασία Τζιόρτζιου, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργαστήριο Ελέγχου Κυκλοφορίας Ζωοτροφών Λάρισας, ΛάρισαΠασχάλης Γκουτσίδης, Εργαστήριο Μηχανικής Τροφίμων Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων, Τει Θεσσαλίας-18:00 – 19:30: Καλλιέργεια της Ροδιάς στην Ελλάδα. ΡΟΔΙ Α.Ε.

Πηγή: Εφ.Ελευθερία