Βαθμολογία

Συντάξεις σε 2.853 αποβιώσαντες

Συντάξεις σε 2.853 αποβιώσαντες κατέβαλε το 2012 το Δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο της διαδικασίας εξακρίβωσης των πραγματικά δικαιούχων.

Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2012 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2014:

-Οι μη καταγραφέντες συνταξιούχοι του Δημοσίου ανέρχονταν σε 1.160, στους οποίους έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξής τους.

- Κατά τη διαδικασία της καταγραφής, προέκυψαν 2.853 περιπτώσεις συνταξιούχων που είχαν αποβιώσει, με ημερομηνία θανάτου προγενέστερη κατά τουλάχιστον 6 μήνες από την ημερομηνία διαγραφής τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δηλαδή η σύνταξη καταβάλλονταν κανονικά μετά το θάνατό τους για το εν λόγω χρονικό διάστημα:

* Το ποσό των αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων ανήρχετο σε 48,5 εκατ. ευρώ.

* Ύστερα από αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ανακτηθεί το ποσό των 33,2 εκατ. ευρώ, με τους παρακάτω τρόπους:

-22,7 εκατ. ευρώ αναλήφθηκαν από τους λογαριασμούς των συνταξιούχων, μέσω ΔΙΑΣ.

- 10,5 εκατ. ευρώ, εν μέρει επιστράφηκαν με διπλότυπο είσπραξης εκ μέρους των συνδικαιούχων του λογαριασμού (2,6 εκατ. ευρώ) και εν μέρει καταλογίσθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ εις βάρος των συνδικαιούχων των λογαριασμών των θανόντων συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους (7,9 εκατ. ευρώ).

* Για το υπόλοιπο ποσό των 15,2 εκατ. ευρώ, συνεχίζεται η αναζήτηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους καθώς και η παραπομπή στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Το δημοσιονομικό όφελος που προκύπτει από την διαδικασία της καταγραφής ανέρχεται σε 1.096.599 ευρώ ανά μήνα.

Διευκρινίζεται ότι η όποια καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων οφείλεται κυρίως στο χρόνο ανταπόκρισης από τις αρμόδιες τράπεζες για τη γνωστοποίηση των ατομικών στοιχείων των συνδικαιούχων των λογαριασμών.

Πηγή: Newsroom ΔΟΛ