Βαθμολογία

O Ερντογάν απειλεί να «κλείσει» Facebook και ΥouΤube

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του μπορεί να κλείσει το Facebook και το YouTube μετά την 30 Μαρτίου, όταν θα λάβουν χώρα οι τοπικές εκλογές, προκειμένου, σύμφωνα με τον ίδιο, να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις του διαδικτύου στην κοινωνία.

Πρόκειται για μια κίνηση που είναι πιθανό να προκαλέσει δημόσια αντίδραση, δεδομένης της ήδη υπάρχουσας κοινωνικής αναταραχής και ανησυχίας για καταπάτηση εκ μέρους της κυβέρνησης στις ζωές και τη χρήση που κάνουν οι άνθρωποι στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Ο Ερντογάν, σε συνέντευξη που έδωσε το βράδυ της Πέμπτης, έθεσε ζήτημα περί «κλεισίματος» facebook και ΥouΤube όταν μιλούσε για τον αμφιλεγόμενο νόμο περί Διαδικτύου, ο οποίος έχει δεχθεί μεγάλη κριτική και αποδοκιμασία από τους κριτικούς και την ΕΕ. Με τον εν λόγω νόμο η κυβέρνηση προσπαθεί να εισάγει μια σειρά από περιορισμούς σχετικά με την ελευθερία στο διαδίκτυο. Κάποιοι βέβαια το αντιμετώπισαν με σάτιρα, λέγοντας: «Ευτυχώς δεν ανέφερε τίποτα για το Twitter».