Βαθμολογία

Ένωση με Ρωσία ψήφισε η Βουλή της Κριμαίας

Ομόφωνα υπέρ της ένταξης της Κριμαίας στη Ρωσία ψήφισε η βουλή της αυτόνομης περιοχής, ενώ ανακοινώθηκε ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί και σχετικό δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός αν επιθυμεί την ένταξη στην ρωσική ομοσπονδία.

Συμφωνήθηκε «να ενταχθούμε στην Ρωσική Ομοσπονδία», αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της απόφασης, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria. Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση, ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος έξω από το κτήριο της βουλής, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα νέα, φωνάζοντας «Ρωσία!». Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι στις 16 Μαρτίου θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ένταξη της Κριμαίας στην ρωσική ομοσπονδία. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία, τα ερωτήματα που θα τεθούν μέσω του δημοψηφίσματος, θα είναι δύο:

α) Είστε υπέρ του να γίνει η Κριμαία, έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας;

β) Είστε υπέρ της επαναφοράς του συντάγματος της Κριμαίας του 1992;

Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1992, η αυτόνομη περιοχή της Κριμαίας είναι τμήμα της Ουκρανίας και οι σχέσεις της με το Κίεβο προσδιορίζονται βάσει διμερών συμφωνιών.

Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος επισπεύδεται κατά ένα δεκαπενθήμερο, σε σχέση με την ημερομηνία που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα. Στο δημοψήφισμα θα έχουν την ευκαιρία να εκφέρουν γνώμη και οι κάτοικοι της Σεβαστούπολης, παρότι η πόλη απολαμβάνει ειδικό στάτους και δεν ανήκει επισήμως στην Κριμαία.