Βαθμολογία

Αγεφύρωτο το χάσμα για τις τράπεζες

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των στρες τεστ προχωρά σήμερα το απόγευμα η Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τη διαφωνία της τρόικας. Η κυβέρνηση, με διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, θα προσπαθήσει αφενός μεν να αποσυνδεθεί το θέμα των τραπεζών από την αξιολόγηση και την καταβολή των δόσεων, αφετέρου δε να δοθεί χρόνος στις τράπεζες για να προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου.

«Υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα είναι αυτό των τραπεζών. Η διαφορά δεν κλείνει εύκολα. Οι τρεις της τρόικας εμφανίστηκαν σε ενιαίο μέτωπο στην τελευταία συνάντηση με την Τράπεζα της Ελλάδος. Υπάρχει θεσμικό πρόβλημα από την εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο επιδιώκει να μείνει ανοιχτή η αξιολόγηση όσο δεν κλείνει το θέμα των τραπεζών», είπε χθες κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου και εκτίμησε ότι το Ταμείο χρησιμοποιεί την Ελλάδα για να αποκτήσει ρόλο στον SSΜ (Μόνιμο Μηχανισμό Εποπτείας των τραπεζών της Ε.Ε.).

Το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ως συμβιβαστική λύση, να εξαιρεθούν από την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας, οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών έως ότου ολοκληρωθούν τα ευρωπαϊκά στρες τεστ (έως το τέλος του έτους).

Στο μεσοδιάστημα, θα προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση με βάση τα αποτελέσματα της ΤτΕ, και, εάν υπάρξουν ανάγκες για επιπλέον κεφάλαια μετά τα ευρωπαϊκά στρες τεστ, θα υπάρξει συμπληρωματική διαδικασία.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δεσμευθεί ότι έως τότε δεν θα πειράξει τα χρήματα που βρίσκονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ (11 δισ. ευρώ σε ομόλογα και 3 δισ. ευρώ σε ρευστό).

Αξιωματούχοι της ΤτΕ από την πρώτη στιγμή είχαν αποσυνδέσει το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - τρόικας, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι αποκλειστική ευθύνη των εποπτικών αρχών. Ετσι σήμερα, με δύο μήνες καθυστέρηση, θα δημοσιευτούν οι κεφαλαιακές ανάγκες όπως έχουν προσδιοριστεί με βάση την έκθεση της BlackRock. Η ΤτΕ από την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεκαθαρίσει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες θα δημοσιευτούν το αργότερο μέχρι τις 7 Μαρτίου σημειώνοντας ότι κάθε περαιτέρω καθυστέρηση θα ήταν επικίνδυνη. Οπως έχει γράψει η «Κ» κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ εκάστη θα χρειαστούν η Eurobank και η Εθνική Τράπεζα, ενώ οριακές είναι οι ανάγκες για την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank. Εκτός των παραπάνω τεσσάρων συστημικών τραπεζών στην έκθεση της ΤτΕ θα περιλαμβάνονται και οι ανάγκες της Τράπεζας Αττικής και της Πανελλήνιας.

Η προσέγγιση ΔΝΤ

Πάντως το ΔΝΤ επιμένει στη δική του προσέγγιση θεωρώντας ότι οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση με 8,5 – 9 δισ. ευρώ. Αξιωματούχος της Ευρωζώνης έλεγε χθες πως τα στρες τεστ είναι αρμοδιότητα της ΤτΕ, κι όχι του ΔΝΤ ή του Eurogroup. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας κοινός τόπος ούτως ώστε να μην υπάρξει μεγάλη απόκλιση μεταξύ των στρες τεστ της ΤτΕ και αυτών που πρόκειται να γίνουν για τις ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ.

«Εάν ήμουν στη θέση της Ελλάδας, θα φρόντιζα οι τεχνικές των μεθόδων αξιολόγησης να είναι συμβατές με αυτές που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ τον Οκτώβριο», είπε.

Ωστόσο τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι τα δύο στρες τεστ είναι αδύνατο να είναι πανομοιότυπα δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν έχει ακόμα οριστικοποιήσει τις τεχνικές παραμέτρους και τη μεθοδολογία της άσκησης που θα «τρέξει» τους επόμενους μήνες. Πηγές της ΤτΕ υπογραμμίζουν ότι ο υπολογισμός των κεφαλαιακών αναγκών δεν έχει γίνει αυθαίρετα αλλά έχει βασιστεί αποκλειστικά στην ανάλυση των χαρτοφυλακίων δανείων που πραγματοποίησε η BlackRock. Οπως σημειώνουν από την πρώτη στιγμή αποφασίστηκε η ανάλυση των στοιχείων να πραγματοποιηθεί από έναν μεγάλο, ανεξάρτητο, διεθνή οίκο ώστε να μην μπορεί κανείς εκ των υστέρων να τα αμφισβητήσει. Μάλιστα η ΤτΕ μόλις είδε την παρελκυστική τακτική της τρόικας στην οριστικοποίηση ορισμένων τεχνικών πτυχών ανέθεσε στην Ernst & Young και την Rothschild το «ξεσκόνισμα» της μεθοδολογίας ακριβώς για να εξουδετερώσει τυχόν αμφισβητήσεις. Οπως σημειώνουν πηγές της κεντρικής τράπεζας οι κεφαλαιακές ανάγκες έχουν υπολογιστεί με βάση αναφοράς την BlackRock και πολύ αυστηρή και αναλυτική μεθοδολογία: «δεν μπορούμε να μπούμε σε μια κουβέντα γιατί 6 και όχι 8 δισ. και μάλιστα όταν αυτή δεν στηρίζεται σε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο», σημειώνουν.

Πηγή: Η Καθημερινή
(Γιαννης Παπαδογιάννης- Ελένη Βαρβιτσιώτη)