Βαθμολογία

Απαγόρευση προσλήψεων σε δήμους και ΟΤΑ

Απαγόρευση προσλήψεων λόγω εκλογών για ένα μήνα αντί για δυο όπως είχε αρχικά αναφερθεί αποφάσισε το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 18 Απριλίου 2014.

Η απαγόρευση προσλήψεων και οποιαδήποτε μεταβολής των δημοτικών υπαλλήλων λόγω των δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών θα ξεκινήσει από τις 18 Απριλίου και όχι από τις 18 Μαρτίου.

Σε δημόσια διαβούλευση μπήκε διάταξη που προβλέπει την αλλαγή του χρονικού διαστήματος για την απαγόρευση των προσλήψεων λόγω των εκλογών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η αλλαγή οφείλεται στην εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα καθώς και γενικά στο πρόγραμμα της κινητικότητας, αφού σχεδιάζεται να μπουν σε διαθεσιμότητα περίπου 4.000 εργαζόμενοι στους δήμους και στις περιφέρειες. Η νέα ρύθμιση που προτείνει είναι να ξεκινήσει η απαγόρευση προσλήψεων ένα μήνα πριν από τις εκλογές (και όχι δύο μήνες πριν).

Επομένως, εν όψει των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 18 Μαΐου, οι εκλογικοί περιορισμοί θα ισχύουν από τις 18 Απριλίου ώς την 1η Σεπτεμβρίου και όχι από τις 18 Μαρτίου. Παράλληλα, προβλέπεται ότι δεν θα ισχύουν οι εκλογικοί περιορισμοί για την πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και τη σύναψη συμβάσεων μίσθωσης έργου, από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα.

Στόχος της κυβέρνησης είναι, κυρίως, να μην υπάρξουν εμπλοκές στην ένταξη σε κινητικότητα/διαθεσιμότητα των υπαλλήλων στους δήμους και στις περιφέρειες που προωθεί η κυβέρνηση για να συμπληρώσει τον αριθμό 12.500 «διαθέσιμων», στο πλαίσιο των συμφωνιών της με την τρόικα. Το υπουργείο Εσωτερικών, στην αιτιολογική έκθεση, επισημαίνει ότι με την προτεινόμενη διάταξη εξισώνεται εκ νέου η περίοδος αναστολής προσλήψεων και πάσης φύσεως υπηρεσιακών μεταβολών πριν από τη διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών με την περίοδο αναστολής λόγω των εθνικών εκλογών.

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει, λόγω της άμεσης ανάγκης στελέχωσης των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ της Αυτοδιοίκησης, ιδίως εν όψει των εποχικών θερινών αναγκών αλλά και με σκοπό την άμεση απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, ειδικά για τις εκλογές του 2014 εξαιρούνται από την αναστολή των προσλήψεων και των προπαρασκευαστικών αυτών διαδικασιών οι προσλήψεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου και οι συμβάσεις μίσθωσης έργου στους φορείς της Αυτοδιοίκησης. «Πρόκειται ιδίως για συμβασιούχους με αντικείμενο τη φροντίδα των βρεφών και νηπίων, τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών, την πυρασφάλεια κ.λπ.».

Πηγή: thessalianews.gr