Βαθμολογία

Η δυστυχία χτύπησε… κόκκινο

Για τους οικονομολόγους υπάρχει ένας δείκτης, που μπορεί να μετρήσει τη δυστυχία. Βασίζεται στο άθροισμα των ποσοστών ανεργίας και του πληθωρισμού. Στη Θεσσαλία, το αποτέλεσμα του αθροίσματος οδηγεί σε δυστυχία πάνω από όριο του 20%, το οποίο εάν ξεπεραστεί είναι ικανό να δημιουργήσει άκρως επικίνδυνες συνθήκες για κοινωνικές αναταραχές και εκρήξεις.

Με βάση τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκαν σε έρευνά τους για τη Θεσσαλία το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Στατιστικής και η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάρτιο, στη Θεσσαλία ο δείκτης δυστυχίας διαμορφώνονταν το 2010, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, στο 24,1%. Την ίδια χρονιά στο σύνολο της χώρας ο δείκτης δυστυχίας έδειχνε 20,28%. Ποσοστό-σοκ για τη Θεσσαλία, αν ληφθεί υπόψη ότι το 2009 ο αντίστοιχος δείκτης έδειχνε στο 8,8%, το 2008 στο 17,9% και το 2007 στο 12,9%.

Από τα στοιχεία της διαχρονικής εξέλιξης του δείκτη δυστυχία από το 2010-2010, τα οποία επεξεργάστηκε ο Καθηγητής, πρόεδρος του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Επαμεινώνδας Πανάς προκύπτει ότι ο δείκτης αγγίζει για το σύνολο της χώρας το ιστορικά υψηλό επίπεδο του 20,28%, ενώ από το 2004 κυμαινόταν γύρω στο 13%.

Το 2008 διαμορφώθηκε στα 13,56% για να μειωθεί το 2009 και στη συνέχεια, μέσα στην οικονομική κρίση, να φθάσει στο ιστορικό υψηλό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθωρισμός το 2009 ήταν 1,2% και το 2010 διαμορφώθηκε στο 4,5% δηλαδή αυξήθηκε κατά 275%, ενώ η ανεργία ακολουθεί μια αυξητική συνεχή τάση. Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια να ακολουθεί και ο τροποποιημένος δείκτης δυστυχίας ανοδική πορεία.

«Είναι σαφές», σχολιάζει, «ότι η αύξηση της ανεργίας, που οφείλεται στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου, διαμόρφωσε την εκτίναξη του τροποποιημένου δείκτη δυστυχίας σε τιμές μεγαλύτερες του 20%. Το κακό νέο είναι ότι οι κυβερνήσεις των μνημονίων συμβάλλουν με τις πολιτικές τους στη διατήρηση της ύφεσης που προκαλεί περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, αλλά και του πληθωρισμού.»

Θα αργήσει να παρέλθει

Οι τιμές των δεικτών δυστυχίας ανά περιφέρεια υποδεικνύουν ότι η οικονομική κρίση εντείνεται και φαίνεται ότι θα αργήσει να παρέλθει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Γενικά, από τον τροποποιημένο δείκτη δυστυχίας προκύπτει ότι όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της κρίσης. Σε όλες τις περιφέρειες της χώρας οι τιμές του δείκτη είναι μεγαλύτερες του 20% που θεωρείται σημείο καμπής και προβλέπονται κοινωνικές αναταραχές, τονίζει. «Όμως, παρόλα αυτά η κυβέρνηση ενώ παρατηρεί την επιδείνωση της περιφέρειας, δεν αναπτύσσει μια οικονομική πολιτική που να προωθεί την αγροτική παραγωγή, τον τουρισμό και τη ναυτιλία».

Ποτέ άλλοτε ο «δείκτης δυστυχίας» στην Ελλάδα είχε τόσο υψηλή τιμή, όση έχει σήμερα. Η απεικόνιση του δείκτη δείχνει τη «δυστυχία του Έλληνα καταναλωτή» κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Η χώρα ζει μέσα σε μια φάση υψηλού ποσοστού ανεργίας, όπου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις βάζουν «λουκέτα», όπου οι μισθοί και οι συντάξεις έχουν υποστεί «κούρεμα», ενώ οι τιμές των πρώτων ειδών δεν παρουσιάζουν πτώση.

Τέλος, ο τροποποιημένος δείκτης δυστυχίας αποτελεί «πρόδρομο» δείκτη πρόβλεψης κοινωνικών αναταραχών και εγκληματικότητας. Σύμφωνα με τη τάση του τροποποιημένου δείκτη δυστυχίας αυτός θα συνεχίσει την ανοδική πορεία του, με δεδομένο ότι η ανεργία θα αυξάνεται τα επόμενα 3-4 χρόνια και λόγω των συνθηκών λιτότητας, οπότε θα αυξάνεται η πιθανότητα κοινωνικών αναταραχών και εγκληματικότητας.

Πηγή: Εφ. Ταχυδρόμος
(Βάσω Σαμακοβλή)