Βαθμολογία

Το τελικό σχέδιο για τις απολύσεις

Η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων προκαλεί εντάσεις με την τρόικα αλλά και αρρυθμίες εντός της κυβερνήσεως. Το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει εντός των επόμενων 24ώρων να έλθει σε συμφωνία με τους κ. Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές που προτείνει ο ΟΟΣΑ, το νέο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα περάσουν χωρίς απρόοπτα από τη Βουλή.

Ηδη είναι γνωστές και εκφρασμένες οι διαφωνίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν πολλά «όχι» από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση νομοθετικής παρέμβασης για τις ομαδικές απολύσεις, ενώ και η κατάργηση επιδομάτων ως άμεση απόρροια της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών δεν αναμένεται να γίνει δεκτή χωρίς «μουρμούρες».

Οπως γίνεται αντιληπτό ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και οι συναρμόδιοι υπουργοί Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα πρέπει να βρουν μια «φόρμουλα» που θα γίνει αποδεκτή τόσο από την τρόικα όσο και από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Λύση βρέθηκε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων με την ευθύνη να περνάει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), ο πρόεδρος του οποίου -που σε αυτήν τη φάση θα είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου- θα βάζει την τελική υπογραφή. Αυτό προβλέπεται σε απόφαση του υπουργού Εργασίας (άρθρο 6) Γιάννη Βρούτση, με την οποία αλλάζει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων ύστερα από 31 χρόνια.

Με την απόφαση αυτή κλείνει οριστικά το θέμα που αποτελούσε «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Βασικό «ατού» του υπουργού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις ήταν η συμφωνία που επετεύχθη στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η συμφωνία -την οποία έχουν υπογράψει εργοδοτικές οργανώσεις και η ΓΣΕΕ- καθορίζει με ακρίβεια τα κριτήρια με τα οποία θα εξετάζεται το αίτημα της κάθε επιχείρησης.

Το επιτρεπόμενο ποσοστό απολύσεων στις μεγάλες επιχειρήσεις διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι τώρα για την υπέρβασή του απαιτούνταν η υπογραφή του υπουργού. Η έγκριση αυτή «παραδοσιακά» δεν δινόταν κυρίως για πολιτικούς και άλλους λόγους. Με το νέο σύστημα, η επιχείρηση που επιθυμεί να υπερβεί το ποσοστό των ομαδικών απολύσεων θα καταθέτει στο ΑΣΕ φάκελο με μια σειρά στοιχείων (π.χ. τζίρο, αριθμό εργαζομένων, καταβαλλόμενους μισθούς, σχέδιο δράσης για το επόμενο διάστημα).

Παράλληλα η επιχείρηση καλείται να καταθέσει και προτάσεις για την προστασία όσων απολύονται (π.χ. προγράμματα επανακατάρτισης). Το ΑΣΕ -στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων- θα συνεδριάζει και θα εξετάζει τον φάκελο.

Σε όσες περιπτώσεις εγκρίνει το αίτημα της επιχείρησης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου (που όπως αναφέρθηκε είναι πρόεδρος του ΑΣΕ) θα βάζει την τελική υπογραφή.

Στο θέμα του γάλακτος, ο κ. Χατζηδάκης έχει κατά τις πληροφορίες προτείνει να δημιουργηθεί μία ξεχωριστή με ειδική σήμανση κατηγορία γάλακτος, αυτή της «μίας ημέρας». Σκοπός είναι να προστατευθούν οι κτηνοτρόφοι και οι μικρές συνεταιριστικές επιχειρήσεις. Επίσης στις προτάσεις είναι η κατάργηση του όρου «φρέσκου» γάλακτος.

Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το γάλα «χαμηλής παστερίωσης» με διάρκεια ζωής όσο προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και προσδιορίζει η κάθε βιομηχανία ανάλογα με την τεχνολογία που χρησιμοποιεί. Από κει και πέρα για το γάλα υψηλής παστερίωσης θα συνεχίσει το καθεστώς που υπάρχει. Η τρόικα εξέφρασε επιφυλάξεις υποστηρίζοντας τον κίνδυνο να δημιουργηθεί ένα νέο καθεστώς προστασίας.

Βέρτιγκο με τα φάρμακα

Μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν αποδεχθεί τις θέσεις του υπουργού Υγείας για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.

Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε να πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία και να διατηρηθεί η ανώτατη τιμή πώλησης αλλά με τη δυνατότητα παροχής εκπτώσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα επιμένει περισσότερο σε θέματα απελευθέρωσης της ίδρυσης φαρμακείων ακόμη και από μεγάλες αλυσίδες. Φυσικά επέμειναν και στην πλήρη απελευθέρωση των τιμών.

Στο ψωμί, η τρόικα ζήτησε την εφαρμογή όλων των προτάσεων του ΟΟΣΑ και όχι μόνο αυτές που αφορούν στην πώληση με το ζύγι.

Η φόρμουλα για το ενεργειακό κόστος

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ αναμένει την τοποθέτηση της τρόικας στο πακέτο μέτρων μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις βαριές βιομηχανίες. Οι εκπρόσωποι των δανειστών υποστηρίζουν ότι τα μέτρα της διακοψιμότητας, της αντιστάθμισης ρύπων καθώς και της μείωσης του περιθωρίου κέρδους της ΔΕΠΑ αποτελούν κρατικές ενισχύσεις, κάτι που παραβιάζει τον ανταγωνισμό. Οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς επικεντρώνονται αφενός στην περίπτωση της διακοψιμότητας πως πρόκειται για ένα αναγκαίο μέτρο λόγω της ανεπάρκειας ισχύος, ενώ στο θέμα της αντιστάθμισης των ρύπων φέρνουν ως επιχείρημα το χαμηλό κόστος που έχουν οι επιχειρήσεις της Τουρκίας.

Πηγή: ethnos.gr