Βαθμολογία

Κόβονται εκατό «παλιές» ιατρικές εξετάσεις

«Μαχαίρι» σε ιατρικές εξετάσεις που έχουν «ξεπεραστεί» επιστημονικά και δεν έχουν πλέον ιδιαίτερη χρησιμότητα πρόκειται να βάλει ο ΕΟΠΥΥ, στο πλαίσιο της εξοικονόμησης δαπανών.

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός, «άμεσα θα εκδώσουμε μία λίστα με περισσότερες από 100 "παλιές" εξετάσεις που δεν έχουν χρησιμότητα και απλώς χρεώνουν επιπλέον τον ΕΟΠΥΥ.

Υπάρχουν περιπτώσεις που γράφονται πολλαπλές «παλιές» εξετάσεις με κόστος 10-12 ευρώ, τα αποτελέσματα των οποίων θα μπορούσαν να εξαχθούν με μία «γενική αίματος» των 2,88 ευρώ. Οι εξετάσεις που θα συμπεριλαμβάνονται στη λίστα δεν θα αποζημιώνονται πλέον από τον Οργανισμό». Κανόνες πρόκειται να θέσει ο ΕΟΠΥΥ και στις ακριβές εξετάσεις όπως αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν περιορισμοί στο φαινόμενο της «κατάτμησης οργάνων» σε αυτές τις εξετάσεις. Π.χ., εάν ένας γιατρός «γράψει» σήμερα για έναν ασθενή αξονική τομογραφία στη σπονδυλική στήλη στον 8ο και 9ο σπόνδυλο, ο ΕΟΠΥΥ θα χρεωθεί δύο εξετάσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ΕΟΠΥΥ προσανατολίζεται να αποζημιώνει εφεξής μόνο μία.

Πηγή: Εφ.Καθημερινή