Βαθμολογία

«Απέσυρε τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις από την Κριμαία»

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε το Σάββατο (1/3) ο Μπαράκ Ομπάμα με τους δύο ηγέτες να τα λένε για πάνω από 90 λεπτά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε για μια αυξανόμενη διεθνή απομόνωση, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Ομπάμα μίλησε για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου, την ώρα που από τις ΗΠΑ ξεκαθαρίζουν πως αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση.

Ποια όμως είναι η απάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν σε όλα αυτά; Αυτό που τόνισε στον Ομπάμα είναι πως η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία...

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου η οποία αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.