Βαθμολογία

Ο Ομπάμα προειδοποιεί τη Μόσχα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε απροσδιόριστο «κόστος», και εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για τις αναφορές περί ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων στο εσωτερικό της Ουκρανίας.

Ο Ομπάμα έκανε μια βιαστική και απρογραμμάτιστη εμφάνιση στην αίθουσα ενημέρωσης του Λευκού Οίκου για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ρωσικές κινήσεις μετά από την επιβεβαίωση των αναφορών ότι ένοπλοι κατέλαβαν δύο αεροδρόμια στην περιοχή της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις εκθέσεις για στρατιωτικές κινήσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο εσωτερικό της Ουκρανίας», δήλωσε σε ολιγόλεπτη αναφορά του ενώπιον δημοσιογράφων στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ανέφερε ότι οποιαδήποτε παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας θα είναι «εξαιρετικά αποσταθεροποιητική».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σταθούν με τη διεθνή κοινότητα στην οποία δηλώνεται ότι θα υπάρξει κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία», είπε αυστηρά.

Ο πρόεδρος ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στηρίζει (από την πρώτη στιγμή) τους φιλοδυτικούς διαδηλωτές που ανάγκασαν τον Γιανούκοβιτς να εγκαταλείψει την εξουσία -και να βρει καταφύγιο στη Ρωσία- ενώ η αμερικανική κυβέρνηση εργάζεται σε ένα επείγον πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία η οποία βυθίζεται στην οικονομική εξαθλίωση. Παραμένει πάντως ασαφές πώς η Ουάσιγκτον μπορεί να ανταποκριθεί στις ραγδαίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

Λίγη ώρα, πριν την έκτακτη δήλωση Ομπάμα, η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών Σαμάνθα Πάουερ, μιλώντας τους δημοσιογράφους, μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την Ουκρανία, ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ είναι σοβαρά ανήσυχες από τις εκθέσεις για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία» και απηύθυνε έκκληση για την άμεση αποστολή μιας ανεξάρτητης διεθνούς αποστολής διαμεσολάβησης στην Ουκρανία.

Από τη Μόσχα, δεν υπήρξε επίσημη αντίδραση, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, όμως υπογράμμισε με έμφαση, ότι τυχόν ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις στην Κριμαία είναι «σύμφωνες με τις υφιστάμενες συμφωνίες που έχει η Μόσχα με το Κίεβο για την ανάπτυξη ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων» σε αυτή την πρώην σοβιετική δημοκρατία, που διατηρεί ένα καθεστώς αυτονομίας από το Κίεβο.

«Εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τσούρκιν μετά από την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο ρώσος αξιωματούχος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες ούτε σχολίασε τις ιδιαιτερότητες της ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην ουκρανική επικράτεια.

Είναι ξεκάθαρο πάντως, ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θέλει να κρατήσει το Κίεβο στην τροχιά της Μόσχας καθώς εκτός των άλλων στο ουκρανικό λιμάνι της Σεβαστούπολης σταθμεύει η ρωσική ναυτική βάση της Μαύρης Θάλασσας που είναι στοιχείο ζωτικής σημασίας για τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανέφερε αργά το βράδυ της Παρασκευής προς το Σάββατο, ότι διαθέτει πληροφορίες για κινήσεις άγνωστων «ριζοσπαστικών δυνάμεων», που σχεδιάζουν επιχείρηση αφοπλισμού των ουκρανικών στρατιωτικών μονάδων στην Κριμαία νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας στην σχετική ανακοίνωσή του προειδοποίησε κατά της εν λόγω δράσης: «Στην περίπτωση που γίνουν οι εν λόγω ενέργειες, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα ενεργήσουν σύμφωνα με τους νόμους της Ουκρανίας και τους κανονισμούς των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», ανέφερε το υπουργείο στη ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Τέλος, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ο οποίος δεν κατονομάζεται, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), πως «η Ρωσία φαίνεται ότι έχει αναπτύξει εκατοντάδες στρατιώτες στην Κριμαία», σημειώνοντας πάντως ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προτίθεται να αντιδράσουν στο στάδιο αυτό της ρωσικής στρατιωτικής παρέμβασης.

Πηγή: shootandgoal.com