Βαθμολογία

Τη βοήθεια της Ρωσίας ζήτησε η Κριμαία

Τη συνδρομή της Ρωσίας με στόχο την αποκατάσταση της τάξης, ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ και η Μόσχα ξεκαθαρίζει πως δεν θα αδιαφορήσει και θα ανταποκριθεί.

Οι εξελίξεις που «τρέχουν», εντείνουν τους φόβους για απόσχιση της περιοχής από την Ουκρανία, τη στιγμή που η τελευταία και οι ΗΠΑ προεδοποιούν το Κρεμλίνο να μην προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση.

Από την πλευρά της, η τοπική κυβέρνηση της χερσονήσου της Κριμαίας ανασύστησε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας «Μπερκούτ», που είχε διαλύσει το Κίεβο.

Την ίδια στιγμή, βουλευτές στη Ρωσία (του κόμματος «Δίκαιη Ρωσία») κατέθεσαν νομοσχέδια για τη διευκόλυνση της ενσωμάτωσης τμημάτων της Ουκρανίας και της απόκτησης ρωσικής ιθαγένειας με γρήγορες διαδικασίες.

Πάντως, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ κατήγγειλε τις στρατιωτικές κινήσεις των Ρώσων στην περιοχή. «Είναι απαράδεκτο τα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα να βρίσκονται στο κέντρο ουκρανικών πόλεων», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε πως η χώρα του δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις.