Βαθμολογία

Η χορτοφαγική διατροφή ρίχνει την πίεση

Ακόμη και αν έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού, όσοι καταναλώνουν πολλά λαχανικά, έχουν μειωμένη αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με μία νέα επιστημονική μελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Εθνικό Εγκεφαλικό και Καρδιαγγειακό Κέντρο στην Οσάκα, προσπαθώντας να διαπιστώσουν τις επιδράσεις που έχει στην υγεία η κατάργηση του κρέατος από τη διατροφή.

Όπως αναφέρεται στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine», μία διατροφή που είναι κατά κύριο λόγο χορτοφαγική μειώνει σημαντικά την αρτηριακή πίεση και μάλιστα σε επίπεδα που αντιστοιχούν με εκείνα που θα υπήρχαν στην περίπτωση μικρής μείωσης του σωματικού βάρους.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, οι επιστήμονες ανέλυσαν επτά κλινικές δοκιμές και 32 μελέτες που είχαν διεξαχθεί από το 1900 έως το 2013 με θέμα τη σχέση του κρέατος με την πίεση.

Στις κλινικές δοκιμές, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κυρίως λαχανικά είχαν μικρότερη συστολική πίεση (7mmHG) από ό,τι εκείνοι που κατανάλωναν κρέας ή ακόμη και ψάρια.

Σε ό,τι αφορά τη διαστολική πίεση, η διαφορά ανάμεσα στους χορτοφάγους και τους υπόλοιπους ήταν μικρότερη (2,2mmHg οι μεν και 5mmHg οι δε), αλλά σαφώς αισθητή.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η μείωση της πίεσης, όταν αφαιρείται το κρέας από τη διατροφή, είναι τόσο σημαντική, που ισοδυναμεί με το 50% των αποτελεσμάτων, που συνήθως προκύπτουν από μια σχετική θεραπευτική αγωγή

Πηγή: onmed.gr