Βαθμολογία

Σάντος: «Δύσκολη απόφαση, δεν έχω άλλη πρόταση»

Ως μια απόφαση που τον δυσκόλεψε αρκετά για να την πάρει λόγω συναισθήματος, χαρακτήρισε την αρνητική απάντηση που έδωσε στην ΕΠΟ για ανανέωση της συνεργασίας τους ο Φερνάντο Σάντος.

Όπως ήταν φυσικό, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή (28/2) με αφορμή το επικείμενο φιλικό παιχνίδι με την Νότιο Κορέα, ο ομοσπονδιακός μας τεχνικός αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της αποχώρησής του από το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και «απάντησε» στα σενάρια που τον θέλουν να έχει δεχτεί προτάσεις από άλλες ομάδες.

«Σίγουρα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κυρίως στο συναισθηματικό κομμάτι. Αυτό γιατί κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων έχουν δημιουργηθεί ισχυροί δεσμοί με πολλούς ανθρώπους. Πρώτα από όλους με τον κύριο πρόεδρο με τον οποίο έχω μία πάρα πολύ καλή σχέση. Ο ίδιος από τη δική του πλευρά με την πρόταση μου έδειξε ότι με εμπιστεύεται απόλυτα. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι ποδοσφαιριστές. Έχω μία πολύ στενή και καλή σχέση με αυτούς που βρίσκονται κοντά. Από τους φροντιστές μέχρι το τεχνικό επιτελείο. Όταν παίρνεις μία τέτοια απόφαση όλα αυτά σε βαραίνουν και σε πληγώνουν. Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός της αγάπης και του σεβασμού των Ελλήνων προς το πρόσωπό μου. Συναισθηματικά ήταν πολύ δύσκολο αλλά επαγγελματικά δεν ήταν», ανέφερε ο Σάντος και συνέχισε:

«Χρειάζομαι λίγο χρόνο για να αποφασίσω το μέλλον μου. Δεν με απασχολεί τι θα γίνει. Η ΕΠΟ ήθελε να γνωρίζει την τελική μου απάντηση για να έχει περιθώριο για να αποφασίσει τον διάδοχο και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.  Οπότε από τη δική μου πλευρά έχω μπροστά μου όλο το περιθώριο για να αποφασίσω για το καλύτερο επαγγελματικό μου μέλλον η απάντηση ήταν αρνητική. Ένα σκέλος που είχα επιφορτιστεί ήταν το πλάνο ανάπτυξης το οποίο βρίσκεται στα χέρια του Λεωνίδα Βόκολου δηλαδή σε πολύ καλά χέρια. Τώρα ήρθε η ώρα να σκεφτώ τον εαυτό μου. Ξέρω ότι η καριέρα μου στους πάγκους δεν θα κρατήσει για πολλά χρόνια ακόμα για αυτό πήρα και αυτή την απόφαση. Θα είμαι ήρεμος ενόψει Μουντιάλ. Έχω ένα στόχο ο οποίος είναι η ομάδα να περάσει στην επόμενη φάση και θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Με καθαρό και ήρεμο μυαλό θέλουμε να δώσουμε χαρά στους Έλληνες. Το επαγγελματικό μου μέλλον θα το σκεφτώ μετά το Μουντιάλ.

Για αυτούς που με γνωρίζουν είτε πιστεύουν ότι με γνωρίζουν έχω να πω ότι είχα μόνο μία πρόταση και αυτή από την Εθνική ομάδα. Δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση είτε από κάποιο σύλλογο είτε από κάποια εθνική ομάδα. Η μοναδική πρόταση που είχα ήταν από την Εθνική ομάδα της Ελλάδος και τον κύριο Σαρρή».

Αναφορικά με το πότε πήρε την απόφαση, αλλά και για το μέλλον του είπε: «Επαγγελματικά την είχα πάρει εδώ και αρκετό καιρό. Συναισθηματικά ήταν δύσκολο να την αποδεχτεί η καρδιά μου. Είναι απολύτως φυσιολογικό όταν μιλάμε για δύο πλευρές θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι εάν υπέγραφαν. Αν το έκανα δεν θα είμαι ευχαριστημένος επαγγελματικά. Το τονίζω επαγγελματικά και για κανέναν άλλο λόγο. Ήταν μία δύσκολη απόφαση για μένα τόσο για τη σχέση μου με όλους εδώ όσο και με τον ελληνικό λαό. Από τη στιγμή που η ΕΠΟ θέλησε να έχει απάντηση αυτή θα είναι αρνητική. Πλέον επικεντρώνομαι στον τελικό στόχο του Μουντιάλ.

Το εάν θα πάω στην Κίνα, στην Πορτογαλία ή στο εξοχικό μου θα το αποφασίσω μετά το Μουντιάλ. Το μέλλον δεν με απασχολεί. Θα ήταν πολύ κακό για εμένα να μην πιστεύω στην αξία μου. Δεν το λέω αυτό με έπαρση. Η Εθνική ομάδα δεν έχει 50 προτάσεις. Εγώ δεν θα βρω κάποια; Είμαι υπερβολικά επαγγελματίας και κάθε μέρα ασχολούμαι με το τι κάνει η Ιαπωνία, η Ακτή Ελεφαντοστού και η Κολομβία. Ακόμα και με διαδικαστικά θέματα. Θέλω όλα να περνούν από τα δικά μου χέρια. Αν το πίστευα αυτό θα είχα υπογράψει εδώ και ένα χρόνο. Θα ήταν πολύ εύκολο. Αυτό μπορεί να πει κάποιος που δεν με ξέρει και δεν ξέρει τι φιλοδοξίες έχω σαν άνθρωπος. Το πρότζεκτ έχει πολύ δρόμο αλλά βρίσκεται σε πολύ καλά χέρια. Εγώ ξέρω ότι έχω συμβόλαιο μέχρι τις 30/6 και πιστεύω ότι θα χρειαστεί να το επεκτείνουμε για μερικές ημέρες. Είμαι σίγουρος για αυτό».

Ο Πορτογάλος ρωτήθηκε και για το αν υπάρχει πιθανότητα να δουλέψει σε κάποια ελληνική ομάδα. «Δεν είμαι σίγουρος για αυτό. Δεν δίνω είτε περισσότερες είτε λιγότερες πιθανότητες σε σχέση με κανένα άλλο ενδεχόμενο. Επαγγελματικά υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα πρέπει να σκεφτώ. Δεν θα πρέπει να είναι μόνο φίλος μου αυτός που θα με καλέσει. Αυτό τελείωσε. Το συμβόλαιο θα έχει να κάνει με τον Σάντος τον προπονητή. Αν κάποια ομάδα φτάσει στα επίπεδα που θέλω τότε δεν θα έχω πρόβλημα», ήταν η απάντησή του.

Η συνέντευξη Τύπου, πάντως, είχε ξεκινήσει με τον Φερνάντο Σάντος να αναφέρεται στους παίκτες που επέλεξε για το φιλικό με την Νότιο Κορέα και να εστιάζει στο θέμα των τερματοφυλάκων.

«Πρώτα από όλα βλέπουμε ότι η αποστολή είναι 20 άτομα. Στην αποστολή θα είναι 23. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε απόλυτα και τον Σηφάκη και τον Καρνέζη. Θεωρήσαμε ότι θα ήταν κατάλληλη στιγμή να έχουμε μία εικόνα και από τον Γλύκο και από τον Τζόρβα. Τρεις τερματοφύλακες θα είναι στο Μουντιάλ. Αυτή είναι μια δική μου απόφαση. Εγώ ήθελα να . Απλώς είναι ξεκάθαρο ότι ο Καρνέζης και ο Σηφάκης δεν αποκλείονται επειδή δεν βρίσκονται στην αποστολή. Το είχαμε πει και στα παιχνίδια με τη Ρουμανία Τα περισσότερα πρόσωπα θα είναι σε όλες τις αποστολές. Οπότε σίγουρα από τους 23 που ήταν στη Ρουμανία δεν υπάρχουν κάποιοι στην αποστολή για το μας με την Κορέα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουν αποκλειστεί. Σε σχέση με την αποστολή των δύο παιχνιδιών με τη Ρουμανία έχουμε καλέσει τον Φετφατζίδη γιατί έχει πάρει παιχνίδια στα πόδια του. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει κληθεί αρκετές φορές και θέλαμε να τον δούμε. Το ίδιο και με τον Παπαδόπουλο. Ο Γκέκας είναι τραυματίας και θέλαμε να τον δούμε ξανά. Υπάρχουν ακόμα δύο μήνες και θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε την κατάσταση όλων των ποδοσφαιριστών. Για να μπορέσουμε όταν θα φτάσει η στιγμή για να πάρω τις κατάλληλες αποφάσεις που εγώ θα τις θεωρώ δίκαιες. Εγώ είμαι συγκεντρωμένος 200% στο Μουντιάλ. Είμαι σίγουρος ότι θα είναι και οι παίκτες που θα καλέσω. Πρώτος μας στόχος θα είναι να περάσουμε την φάση των ομίλων», ήταν τα λόγια του, ενώ ξεκαθάρισε ότι το φιλικό αυτό δεν θα κρίνει και το αν κάποιος εκ των Τζόρβα και Γλύκου θα βρεθεί στο Μουντιάλ.