Βαθμολογία

Ρύθμιση χρεών στις μικρομεσαίες

Για σκόπιμη υλοποίηση πολιτικών «ισοπέδωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των επαγγελματιών και των μικροϊδιοκτητών, ώστε να παραδώσουν τη χώρα στα ολιγοπώλια και τους ξένους καιροσκόπους» κατήγγειλε χθες την κυβέρνηση ο κ. Αλ. Τσίπρας, σε ημερίδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε στην ομιλία του τους βασικούς άξονες της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η οποία τίθεται προς διαβούλευση με τους συναρμόδιους φορείς, ενώ για τις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ, όσον αφορά τον συγκεκριμένο τομέα οικονομικής δραστηριότητας, μίλησαν και οι κ. Γ. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αποδίδοντάς την στη στρατηγική της εσωτερικής υποτίμησης και τη συνακόλουθη μείωση της ζήτησης, στην επιβολή πολλών νέων φόρων και, τέλος, στη διακοπή παροχής ρευστότητας από τις τράπεζες, καθώς, όπως είπε, «τα δάνεια είναι εύκολα για φίλα προσκείμενους τηλεοπτικούς σταθμούς και μεγάλα συμφέροντα και αδύνατα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ως βασικό στόχο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ προσδιόρισε το να δοθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η δυνατότητα να ανασάνουν και παρουσίασε δύο βασικές προτάσεις: συνολική ρύθμιση των χρεών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όχι ανά φορολογία αλλά σε προκαθορισμένη χρονική περίοδο (π.χ. ανά τρίμηνο) όταν προστίθενται και νέες οφειλές. Δυνατότητα επιλογής μεταξύ φορολογικού ελέγχου και έμμεσου αντικειμενικού προσδιορισμού εισοδήματος, ειδικά για τις πολύ μικρές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους, μέχρι ένα όριο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προστασία των εισοδημάτων από κατασχέσεις λόγω χρεών και τη δυνατότητα συμψηφισμού - κυκλοφορίας χρεών προς το Δημόσιο και επιστροφών φόρων.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, επίσης, στις γενικότερες κατευθυντήριες του κόμματός του, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και το φορολογικό σύστημα. Ετσι, επανέλαβε την πρόθεση για νέα «σεισάχθεια», που θα ανακουφίσει, όπως είπε, επιχειρήσεις και νοικοκυριά από χρέη, ενώ ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι στόχος είναι να σταματήσει η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ.

Κλίμα απογοήτευσης

Την ίδια στιγμή, στον ΣΥΡΙΖΑ επιτείνεται το κλίμα απογοήτευσης από την έκθεση της επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για τον ρόλο της τρόικας στα κράτημέλη όπου εφαρμόσθηκε Μνημόνιο, καθώς οι προσδοκίες που είχαν από το έργο της επιτροπής δεν επιβεβαιώθηκαν. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Ν. Χουντής καταψήφισε την έκθεση στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου. Σε δήλωσή του αιτιολόγησε την ενέργειά του αυτή λέγοντας ότι η εν λόγω έκθεση επί της ουσίας νομιμοποιεί τον ρόλο της τρόικας και δεν ζητεί την άμεση απεμπλοκή των χωρών από τα Μνημόνια.

Πηγή: Καθημερινή
(Δώρα Αντωνίου)