Βαθμολογία

Το «κακόγουστο» άγαλμα του Steve Jobs

Τη Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου, ημέρα των γενεθλίων του, αποκαλύφθηκε στο Βελιγράδι η μικρογραφία από το άγαλμα που θα στηθεί στα γραφεία της Apple στο Cupertino: η προτομή του Steve Jobs.

Το άγαλμα επιλέχθηκε μετά από την αξιολόγηση 10.000 προτάσεων από τους επικεφαλής της Apple και είναι επινόηση και εκτέλεση του Γιουγκοσλάβου γλύπτη, Dragan Radenovic.

Πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν δέχθηκαν με τον ίδιο ενθουσιασμό το άγαλμα, χαρακτηρίζοντας το ακόμη και κακόγουστο. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της ιστοσελίδας Huffington Post η οποία, παρουσιάζοντας το έργο, γράφει προς τους αναγνώστες της: «Κι όμως, οι φωτογραφίες που θα δείτε παρακάτω δεν είναι ένα αστείο...».

Η αποκάλυψη της μικρογραφίας πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι από τον γλύπτη που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν φαίνεται να εκπλήσσεται καθόλου που η Apple επέλεξε το δικό του δημιούργημα που δεν έχει καμία σχέση με την κατά τα άλλα γνωστή, minimal και με τέλειες γραμμές αισθητική της εταιρείας.

Το άγαλμα έχει αρκετές ατέλειες στην υφή του και την στήλη που στηρίζει την προτομή του Steve Jobs, κοσμούν γράμματα της κυριλλικής αλφαβήτου και οι αριθμοί 0 και 1, αναπαριστώντας το δυαδικό σύστημα.

Σύμφωνα πάλι με τον Dragan Radenovic, η μικρογραφία που έδειξε εχθές στο Βελιγράδι, θα ταξιδέψει στο Cupertino για την τελική επιθεώρηση από τους συντελεστές της Apple και μετέπειτα, θα ξεκινήσει η δημιουργία και εγκατάσταση του καθεαυτού αγάλματος που θα κομίσει, την μέχρι στιγμής άγνωστη τοποθεσία στο campus της Apple στο Cupertino. Το ύψος της κατασκευής θα φτάσει τα 3 έως 5 μέτρα.